След въвеждането на новите многодневни трудови договори като антикризисна мярка за подпомагане на земеделските стопани, редица стопани успяха да се възползват от тях. Законовата разпоредба за тяхното прилагане обаче приключи на 31 октомври 2020 г. 

Първите български ягоди излизат на пазара до дни

Дни преди старта на беритбата на черешите и ягодите, редица фермери настояват за връщане на възможността за сключване на договори за повече от един ден.

“В условията на пандемията, в която се намираме и към момента, тези договори са полезна идея и улеснение за земеделските производители. През изминалата година обаче те не бяха въведени навреме и не успяха да подействат именно, когато бяха необходими на производителите. Ще настояваме за тяхното повторно прилагане”, коментират фермери пред Агри.БГ.

От Агенцията по труда обясниха пред Агри.БГ, че в момента действа стария ред за сключване на еднодневни трудови договори, като единствената промяна е, че и тютюнопроизводителите могат да ползват този вид договореност.

Оттам припомниха и че за разлика от многодневните трудови договори, при еднодневните договорености вноските на работниците трябва да се плащат предварително.

Розопроизводителите, които бяха основни инициатори за въвеждането на договорите за повече от един ден, вероятно също ще настояват за повторното им прилагане и през 2021 г. 

Малко след въвеждането на многодневните трудови договори розопроизводителите получиха уверението на тогавашния земеделски министър Десислава Танева, че ако статистиката след кампанията покаже, че има интерес и са работещи, те може да станат и постоянна мярка.

След назначаването на проф. Христо Бозуков за служебен министър обаче това може и да не се случи. 

Агри.БГ продължава да следи темата.