Цената на доматите за потребителите скочи през последните дни на места до рекордните 6 лв./кг. Но изкупните цени в едно от най-големите зеленчукови тържища у нас – Кърналово, се сринаха до 0,60 лв./кг домати, споделя пред Агри.БГ Георги Кафтанов, оранжериен зеленчукопроизводител от района. 

Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2020 г.?

Според Кафтанов производителите страдат от ниско потребление, ситуацията с коронавируса и още няколко неблагоприятни фактора, а неоснователното поскъпване за потребителите показва наличието и на доза спекула.

Георги Кафтанов: Доматът в момента е от 60 до 80 стотинки на борсата в Кърналово. Срив на цената има от около 10 дни, беше на 1,30 – 1,40 лв. Не е нормално аз да продавам домати с 1,30 лв. разходна част на килограм, а те да се продават за 5-6 лв. 30% е най-приемливата надценка според мен."

По този начин потреблението пада още, защото човек няма да си купи 2 килограма, а 2 домата.

Ниската изкупна цена на зеленчуците в момента зависи и от фактора „почивка“. Хората излизат в отпуска, сваля се консумацията и стоката не се реализира в достатъчен обем. Получават се моментни състояния на задръстване на пазара и падане на цените. При краставиците също има спад. Те се изкупуват на 45 до 70 стотинки.

В тази пазарна ситуация и икономика в момента няма как да се прави адекватен контрол на цените. Ние много пъти сме коментирали това на високо ниво."

Ако издава касов бон на 6 лв., търговецът ще си плаща и ДДС на тази стойност, а държавата има интерес да си прибере данъка.

снимка: Георги Кафтанов

Георги е добре познат в рефиона с качественото си производство и намира редовен пазар за своята продукция, но тази година засажда по-малко зеленчуци, защото не знае дали инвестициите му ще имат възвръщаемост.

Георги Кафтанов: „Тази година доматите като цяло са по-скъпи, защото COVID-19 си изигра ролята. Много от колегите не засадиха в пълен обем площите и се получи едно недостатъчно предлагане на пазара. 

Миналогодишните ми оранжерийни насаждения бяха 6 дка, а тази година са 3 дка. При най-големия производител в района декарите тази година са 250, а миналата бяха 500 дка. 

Количествата са силно редуцирани заради неясната ситуация, затворените пазари, липсата на работна ръка. Инвестициите в разсад са големи и подхождаме предпазливо, когато не знаем какво ще се случи."

Производителят е на мнение, че мярката COVID-19  все пак е нужна и добре дошла за сектора. Той определя като приемлива годината за оранжерийното производство, но изразява притеснения, че при колегите му на открито има трудности заради климатичните условия. 

Георги Кафтанов: „Имаше аномалии, които повлияха дори на нашето производство. Добивите ми са с 40% надолу. През месец април, който е най-важен за оформянето на доматените растения в процеса на плододаването, дневните температури достигаха 30 градуса, а нощем падаха до 2 градуса. Това се отрази пагубно на растенията и доведе до редуциране на количествата. Вместо 12 тона домати изкарахме едва 6-7 тона."

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Производители питат къде са всички субсидии за „Плодове и зеленчуци“

Какво ни казахте: Биопроизводителите с висящо плащане ще гонят правата си до дупка

Производител от Кърджали има гарантиран пазар само в магазина си