Домати с вкус на слънце, богати на витамини и чист от химия – това е най-новата изненада на фермерския пазар в Добрич. Те се предлагат от бившия моряк Георги Кабаков, който ги отглежда в биологично сертифицирана ферма в село Кичево. 

Какво се случва с розовия домат?

„Доматената къща” е разположена върху 3,200 дка в двора на наследствена къща в селото. Теренът с доматите е тeрасовиден, завършва до бистро поточе, зелена поляна и горичка. Кристалният въздух, тишината и естествените извори правят възможно отглеждането на екологично чиста продукция. 

Градината е добре наторена, тя се поддържа от 50 години, споделя Георги Кабаков. Всяка година в нея се слагат около 5 тона овча тор.

„Доматът иска естествени продукти. Поливаме с чиста изворна вода, защото това е другият важен фактор. Ние използваме водата от каменна чешма на 100 метра от къщата. Вкусът на нашия домат идва от водата, почвата и слънцето”, споделя още зеленчукопроизводителят.

Гордост за Георги Кабаков са доматите от сортовете червен, розов и оранжев гигант или съответно „Идеал био”, „Розово сърце био” и „Оранжев гигант”. Фермерът с радост разказва за оранжевия рекордьор, който е стигнал до 1,250 кг. 

„От няколко години използваме технологията мулчиране и много добре се получава. Мулчирането помага да се съхрани влагата в почвата. Така растенията имат нужда от много по-малко вода. Колкото по-малко изпарения има нагоре, толкова по-малко горят и боледуват листата”, споделя още стопанинът.

Така както сушата мори производителите в други части на Варненска и Добричка област, така в района на Кичево постоянно се изливат големи количества дъжд. Селото е разположено на 4 км от морето по права линия, сред хълмове и зеленина и има специфичен микроклимат. „Доматите започват да жълтеят от толкова валежи, но не съм ги пръскал”, споделя още Георги.

„Доматената къща” е биологично сертифицирана и продукцията е под постоянен контрол.

„Всяка година от „Балкан Биосерт” идват да проверяват, взимат си нужните проби, описват каквото им трябва”, допълва още производителят.  

Продукцията на „Доматената къща” вече е позната на фермерските пазари във Варна и Добрич.