Ерхан Насуф е малък земеделски производител от Кърджали, който, за да си гарантира пазар, отваря собствен магазин, където продава произведената стока.

Производител: Ако епидемията продължи, да има компенсации и догодина

Родопският фермер отглежда 9 дка овощна градина с ябълки и череши, но освен това е пчелар, а отскоро залага и на шафранови луковици. Това многообразие на дейности е продиктувано не само от желанието му да изпробва различни неща, но и от затрудненията, които среща в планинския район.

Ерхан Насуф: „Трудно е, когато си малък земеделец в планински район, да успееш да се реализираш на пазара. От 2007 г. се занимавам с овощарство, то не е много разпространено при нас. Стопаните тук имат проблем с напояването и ред други неща, а някогашните градини запустяха, старите земеделци си отидоха, хората вече не искат да се занимават с това.

Реших, че ще произвеждам и продавам в района си. Така черешите тази година ги предлагах в моя магазин. Същото ще направя и с ябълките.

За съжаление, ябълката става все по-непривлекателна за отглеждане у нас. Полското производство е голямо. Субсидиите не са достатъчни, а вносът е сериозен. Но аз си ги обичам и ще продължа да си ги произвеждам".

Ерхан отглежда 4 дка ябъки от сортовете Пинова, Пилот, Брейбън и Равена. Насажденията му са нискостеблени с голяма гъстота и той е доволен от добива – около три тона от декар. Голяма част от изкараните от гурбет пари стопанинът влага в градината си – закупува техника, изгражда капково напояване, осигурява и хладилна камера за съхранение на плодовете.

Ерхан Насув: „Много труд ми е коствало изграденото. Лошото е, че тази година удари градушка и порази част от ябълките, ще видим какво ще остане. Иначе плодовете ни са с превъзходни вкусови качества. Пинова и Пилот са много сочни и сладки. Равена е ранният ни сорт – също много вкусни. Брейбън са хрупкави и ароматни."

НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ ОТ МЕСЕЦА

Освен вкусни ябълки Ерхан произвежда и вкусен мед. Споделя, че пчеларството му е много на сърце и ще се радва да го превърне в семейна традиция. Дъщеря му, въпреки че е малка, проявява голям интерес към пчелите.

Имам 40 кошера в необработваем район с родопски билки, от които става уникален и чист мед. Радвам се, че за него има голямо търсене, заявява пчеларят.

Ерхан твърди, че получава добра цена за меда си, защото бил висококачествен. Това е поредната стока, която намира място и търсене в магазина му в Кърджали. Местният производител успява да предложи на съгражданите си добри продукти с известен произход, затова хората го търсят. И той е доволен, и те са доволни. Въпреки това бащата на две деца често пътува в чужбина, където също работи в земеделието, за да успее да подсигури семейството и да инвестира в развитие на стопанството си.

Последната инвестиция на Ерхан е в шафранови луковици. Производителят засажда декар от полската култура и има намерение да продължи да разраства площта.

Ерхан Насув: „Реших да започна производство на шафранови луковици. Разчитах, че сделката на държавата ни с Китай ще се осъществи, но коронавирусът забави нещата. Ако не успея да намеря пазар за шафрана, ще си го засадя наново. Мисля да инвестирам повече в него, вярвам, че тепърва ще се развива".

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Градинар експериментира с черен корен, ревен и физалис

Ябълките поскъпват двойно за година

Най-търсените сортове ябълки и круши