Кампания 2019 за директните плащания приключи на 30 юни с едно от най-дългоочакваните доплащания – това по мярка 11. Почти месец след основното плащане на 2 юни, 400 биофермери все още чакаха корекции в биорегистъра. И когато те най-после бяха направени, пак доста хора останаха без оторизация в СЕУ и съответно без превод по сметката.

Какво ни казахте: Мярка COVID-19 не трябва да изключва de minimis

Читатели на Агри.БГ не веднъж са коментирали, че е почти мисия невъзможна да се свържат с Разплащателната агенция на посочените от тях телефони. На 5 юни оттам даже призоваха фермерите да се регистрират в СЕУ и да питат през системата. Не всички производители обаче са склонни да зарязват работата си по полето или пък не са на ти с технологиите. Затова си наемат дори фирма, за да им движи нещата онлайн, което си е допълнителен разход.

На 11 юли от Фонда излязоха с ново важно съобщение за биопроизводителите, които имат пропуски в сертификатите и писмените доказателства. Те следва да получат служебни писма, на които да отговорят в посочения срок и да предоставят пред Разплащателната агенция поисканите допълнителни документи. Писмата ще бъдат качени и в СЕУ.

И докато се чудим кога пак ще има плащания за биопроизводство, Агри.БГ реши да попита производителите дали са получили своите субсидии по мярка 11. В анкетата се включиха 104 читатели, за които темата се оказа интересна.

Най-много – 33%, са отговорилите, че все още чакат плащане по мярка 11 и ще обжалват. Други 2% също са на опашката, но не виждат смисъл да подават възражение.

Любопитно е, че 27% от отговорилите всъщност не са биопроизводители и тези плащания не ги засягат, но все пак се чувстват съпричастни към проблема.

Онези биофермери, които са получили своите субсидии още с първото плащане на мярката, са 23% от общо анкетираните. Едва 3% пък са били подпомогнати с второто плащане след корекции в биорегистъра.

Разбира се, не липсват и биопроизводители - 8%, които са получили субсидии, но частично заради грешки в системата не по тяхна вина. За такива случаи и Агри.БГ сигнализира, които в по-голямата си част са свързани с липсата на добив в писменото доказателство поради техническа грешка от страна на тяхната сертифицираща фирма.

Фермерите са сякаш между чука и наковалнята – от една страна е сертифициращата фирма, която има пропуски, а от друга – ДФЗ и липсата на своевременно известяване, за да могат бенефициентите да разберат, че въобще имат някакъв проблем и да могат да реагират в срок. Тук отново на дневен ред възниква въпросът за електронното уведомяване.

Още след първото плащане министър Танева призна, че има проблеми с биорегистъра и едва ли почти на ръчен режим бе направено всичко, за да може да се плати на биопроизводителите. Тя обеща, че след края на кампанията за директни плащания работна група ще мисли как да се подобри неговата функционалност.

Участвайте в новата анкета на Агри.БГ: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2020 г.?