Неговата професия е аниматор – визуални ефекти в киното, а унаследената от баща му страст е пчеларството. 

Пчелари предвиждат нулева година за добивите от мед

Ивайло Иванов стопанисва 130 кошера в село Китино, Търговищко, на които гледа не като на бизнес, въпреки че е регистриран земеделски производител, а като на нещо, което обича и му е свидно. Пред Агри.БГ пчеларят споделя, че предпочита да превърне отглеждането на пчели в хоби, защото иначе разочарованието от ситуацията в сектора е огромно.

Ивайло Иванов: „Пазар в момента никъде не намирам, даже съм се отказал да продавам на прекупвачи, защото само ни товарят с цени. Продавам си меда на дребно, но сега с тази криза не мога и това. Обмислям направата на собствен сайт, чрез който да популяризирам меда и да извършвам онлайн продажби.

Не разчитам на субсидии и не вярвам на тези ставки. Веднъж се опитах да кандидатствам по de minimis и трябваше да получа 13 лв. на кошер. Финално парите, които стигнаха до мен, бяха 3 лв. на кошер. Тогава се получи много неприятно, защото бях отделил свои средства, които инвестирах в производството, и очаквах да има поне частична възвръщаемост. След това не ми изкупиха и меда. Реших, че вече ще гледам на пчеларството като удовлоствие, а не като бизнес и начин на изхранване, защото такива са условията в България.

Различни са условията, в които работи Ивайло в софийското студио за анимация и визуални ефекти. Аниматорът има широк набор от филми в портфолиото си, предимно американски. Но въпреки предизвикателствата в екранната реалност, той все обръща поглед към природата и завещаното богатство – пчелите.

Пчеларството и анимацията са коренно различни като дейност, но всяка ми дава това, което другата не може. След 12 часа пред компютъра, искам да отида сред природата, при пчелите и да се заредя, споделя Иванов.

Ивайло Иванов: "Основното, с което си докарвам доходи са визуалните ефекти в киното. Повечето ни поръчки са от чуждестранни продукции, последно работих върху "Рамбо 5“, "Hellboy 2", "Hitmen"Завършил съм живопис, впоследствие и анимация. В началото много исках да заложа на пчеларството като траен бизнес и да го развивам. 

Бях регистриран дори като биопроизводител. Това беше поредната голяма инвестиция и много труд, а накрая ми изкупиха биомеда за по 4-5 лв./кг, което е смешно. Аз не мога да си избия само вложеното, за да покрия изискванията, които ми поставят, а за печалба изобщо да не говорим.

Миналата година също имах мед, който вкисна, просто защо не исках да го дам на хора, които го изкупуват и оценяват на три лева. Това е подигравка. А за мен пчелите и меда са нещо много ценно, не мога да го према това отношение.

Въпреки че му излиза по-скъпо, производителят храни пчелите си само с мед и държи да произвежда чист такъв, защото такава е философията му както към пчелния продукт, така и към живота.

Ивайло Иванов: "Храня си пчелите единствено с мед, не купувам захар. Има хора, които ги хранат само със захар, за да изкарат всичкия мед докрай и да го продадат. Пчелата в крайна сметка яде мед, тя го произвежда, за да се храни с него. Животът на пчелата е кратък и храненето ѝ със захар едва ли ще ѝ се отрази толкова много, но когато прекалено много ѝ даваш захар, тя започва да я превръща в мед. Така се получава мед от захар, което не е точно мед. А целта на този природен продукт е да е полезен и здравословен. Ние храним с мед децата си и идеята ни е да даваме качествен продукт на българите."
 
В района, където отглеждам пчелите, няма почти никакво земеделие и никаква промишленост, може да се каже, че е изцяло екологично чист. Другият плюс е наличието на голяма палитра от билки. Много разпространен е магарешкият трън, известен с редица лечебни свойства. Медът ми е предимно от билки."

Ивайло не е от хората без алтернатива, особено с работата си в холивудските продукции. Той е профилиран специалист в на пръв поглед съвсем друга област, но художникът в него, естетическият му поглед към живота, придават на пчеларството особена стойност. Защото вярва в значимостта на пчелите, Ивайло още не се е отказал, дори обмисля да създаде пчелини и в още едно родно село, по думите му – райско кътче

Ивайло Иванов: „Понеже почти нищо не печеля от пчеларството, нямам много време да му отделя повече внимание и средства. Сега съм си закупил домейн, защото не мога да инвестирам още в сайт, затова ще опитам да си го направя сам. Искам да съхраня това производство, но да намеря алтернативен начин за пазар. Затова си създадох и фейсбук страница.

Все още имам надежда, че ще се оправят нещата в България и ще може да се издържаш с пчеларство, за да не се отказват колегите. Много хора се отказаха, а пчелите са важни за всички ни."

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Тревога: Сушата продължава да мори пчелите в Добруджа

Пчелар: Годината ще е кризисна

Пчелен мед: Как се етикира според Закона за храните?