Липсата на паша за пчелите продължава да е сериозен проблем за пчеларите от Добричка област. „Реално едва от 3-4 дни пчелите могат да работят нормално. Вече започнаха да носят прашец от цъфналите липи и по малко нектар”, каза за Агри.бг Галин Георгиев, председател на сдружение „Пчела Добрич 1946”.

Пчелар: Годината ще е кризисна

Пчеларят уточни, че самите липови дръвчета разцъфтяха малко по-късно заради валежите през предходната седмица. Има райони в Добричка област, в които до момента няма събран нито един килограм мед.

Причината за нулевия медосбор е липсата на паша за пчелите. През зимата и пролетта не паднаха необходимите валежи и това компрометира цъфтящата растителност. Дългоочакваната паша от акация така и не се получи, тъй като ароматните дръвчета са прецъфтели за 2-3 дни и не са пуснали нектар заради сушата.

Мед от рапица също няма, тъй като тази култура почти изчезна в Добричка област. От 180 000 дка през изминалата година, сега площите възлизат едва на 29 000 дка. 

Надеждите на пчеларите сега са съсредоточени върху липата и лавандулата. От няколко дни пчелите активно събират и носят прашец от липа. Започналите да цъфтят ниви с лавандула също "жужат". Площите с етерично-масленото растение драстично нараснаха в Добруджа и достигнаха 76 000 дка 

„Преди по това време на годината вече сме събрали сериозно количество мед от акация, рапица и т.нар.майски букет. Сега обаче само подсилваме пчелните семейства. Даваме с надеждата в един момент нещо да получим”, обобщи стопанинът. Той уточни, че ако не се подпомогнат пчелните семейства, те свиват развитието си и после няма как да се очаква медодобив от тях.

„Последният месец беше сериозна мъка за пчелите”, обобщава дългогодишната пчеларка Недялка Михова. Тя уточни, че пашата беше компрометирана, но в момента върви активно събиране на прашец от липа и лавандула.

„Дано сушата не провали и този медосбор, тъй като температурите всеки ден се повишават и вече надскачат 30 градуса. При недостатъчна въздушна влага няма нектар”, не крие тревогите си стопанката. Тя допълва, че „динамичните промени в климата не влияят добре на пчелните семейства и всяка година те са подложени на много изпитания. Истинската причина обаче за цялостната промяна в природните закони е човешката дейност”. 

След липата и лавандулата на дневен ред ще дойде пашата от слънчоглед. На места в Добричка област вече започна цъфтежът на ранните хибриди.