Докато фермерите протестират в редица европейски държави, глас нададоха и италианските. Те подкараха тракторите по улиците, за да заявят позицията си по отношение на Общата селскостопанска политика, която постоянно се променя и става все по-трудна за разбиране на фона на нестабилността на пазара и нарастващата тежест върху икономиката заради лошото време и вълната от вредители, пише италианският сайт Agronotizie. 

Париж пред блокада: Френските фермери затварят пътища и унищожават вносни храни

Протестното движение в Италия се оформи бързо в групи, които след това получиха национален облик в лицето на CRA - акроним на Comitati Riuniti Agricoli. Акронимът има история и се свързва с Данило Калвани, който преди повече от десетилетие подема протеста на “Форкони”, а сега и този на фермерите. 

Фермерите на юг се водят от лидера на Altragricoltura Джани Фабрис, който през последните години ръководи оживени мирни демонстрации в Пулия  Кампания и Сицилия. 

Италианците имат много причини да протестират. От 2000 г. насам земеделско производство в страната е в низходяща тенденция. Например при твърдата и меката пшеница и царевицата реколтата е с 5 млн. тона по-ниска от преди 20 години. През същия период са загубени една пета от производството на десертно грозде, 30% от производството на праскови и половината производство на круши. Според Стефано Вакари, председател на Съвета за селскостопански изследвания и икономически анализи (CREA), ситуацията не е по-добра в сектора на пресните зеленчуци. Средно 290 000 тона по-малко домати и 578 000 тона по-малко картофи са събрани през 2020-2022 г. в сравнение с 2000-2002 г. През това време производството на говеждо също е намаляло с 460 000 тона.

Италианските фермери са в постоянна мобилизация

В призива, лансиран от CRA, многозначително озаглавен "Фермери, на улицата до крак от 22 януари!" четем тези мотиви: "за защита на земеделието и териториите, измъчвани от банките, обидени от вноса, убити от държавата" и "за защита на целия свят на труда и малкия и среден бизнес, ограбен от политически некомпетентни и потиснически политики на общността“. Италианските фермери също така обвиняват синдикатите, “че са предали всички работници и са съучастници в икономическата катастрофа, която засяга тази нация“.

Тези силни думи предизвикаха мобилизации във Фрозиноне, Латина, Торино, Реджо Емилия, Модена, Болоня, Флоренция, Милано, Рим, Казерта и Неапол, но също и в различни градове на Умбрия, Сицилия и Пулия. В Лацио около тридесет трактора, идващи от цяла Тусия, парализираха Via Cassia. В Болоня над 200 превозни средства блокираха пътищата. В Пескара 300 превозни средства бяха изкарани по улиците на протест срещу "диктата на мултинационалните компании" в ЕС. 

„Предадени от Европа“ , „Земеделието умира“ , „Фермери и потребители - жертви на ценовата война“, това можеше да се прочете на транспарантите и да се чуе от скандиранията. 
 
Протестът е насочен срещу опустошителните селскостопански политики и политическата класа, която позволява в Италия да се внасят храни не по стандарт, в които се използват съставки, забранени за употреба в Европа от години. И това “благодарение на споразуменията, сключени със земеделски организации“, казва Данило Калвани и допълва, че протестът възнамерява да ги „пренастрои“. 

Италианските фермери планират протестните мероприятия да продължат и през следващите дни. Те са окуражени от подкрепата на обикновените граждани, които вземат участие в демонстрациите в знак на подкрепа. 

Междувременно в Южна Италия тече друга мобилизация, която е върхът на айсберга на недоволството на местните фермери. Там тя се ръководи от селскостопанската организация Altragricoltura и остро критикува действията на италианското министерство на здравеопазването, което за да изкорени бруцелозата, е унищожила всички биволи в района на Казерта. На един от протестите хор изпълнява реквием на Волфганг Амадеус Моцарт, за да отбележи паметта на биволите, убити в опита за изкореняване на зоонозите.

Според Altragricoltura политиката за рекултивация е сгрешена и фермерите трудно си проправят път сред сложния лабиринт от разпоредби. 



Вижте още:

Атидже Алиева-Вели: Имаме нужда от ново начало в земеделието

Вишеградската четворка: Фермерските протести може да се разпространят из целия континент

Малките фермери: Ножът е опрял до кокал