Френските фермери протестират през изминалата седмица заради загуба на достойнството на професията им, ниски изкупни цени, неблагоприятно законодателство и срещу селскостопанската политика на Европейския съюз.

Четете още: Вишеградската четворка: Фермерските протести може да се разпространят из целия континент


В четвъртък те започнаха да унищожават вносни храни, докарани с камиони от Испания, оборски тор беше разхвърлян в заведение на американска верига за бързо хранене. Много фермери се оплакват от нелоялната конкуренция на чуждестранни производители на храни.

Конвой от трактори с протестиращи фермери тръгна в четвъртък сутринта по участък от маршрут близо до Париж; фермерите поддържат заплахата си да използват трактори, за да стигнат до столицата. 
Блокадите на магистрали, околовръстни пътища и кръгови кръстовища в различни части на страната продължават и в петък. 

Фермерите настояват за опростяване на административните процедури, намаляване на цените на дизеловото гориво за трактори и пълно прилагане на закона, който принуждава супермаркетите да плащат по-високи цени за земеделски продукти.

Макар Франция да е първият бенефициент на общата селскостопанска политика (ОСП) с 9 милиарда евро помощ годишно, нейните фермери оспорват стратегията за екологизиране на европейското селско стопанство, съдържаща се в Зелената сделка на ЕС .

Този законодателен проект, целящ да намали наполовина употребата на химически фитосанитарни продукти до 2030 г. (в сравнение с периода 2015-2017 г.), беше отхвърлен в Европейския парламент в края на ноември 2023 г. Но фермерите се страхуват да го видят отново на дневен ред.

Европейската зелена сделка може да доведе до намаляване на производството до 15%, според проучване на изследователския център на Европейската комисия, публикувано още през лятото на 2021 г. Това би наложило внос от трети страни, които не отговарят на същите стандарти като Европа. 

Френските фермери също осъждат отказа на Брюксел да удължи до 2024 г. обработването на угарите (около 4% от земеделската земя), докато „продоволственото напрежение, причинено от войната в Украйна, продължава“.

Премиерът Габриел Атал трябва да обяви в петък първите мерки с бърз ефект, за да отговори на исканията на фермерите, които демонстрират от седмица. След това ще решат дали да продължат да блокират пътища от север до юг на Франция, съобщи information.tv5monde.com

Изправен пред първата си криза от назначаването си, новият френски министър-председател ще отиде при фермерите, за да направи „конкретни предложения за мерки за опростяване“, в компанията на министъра на земеделието Марк Фесно.