Страните от Вишеградската четворка - Унгария, Словакия, Полша и Чехия, обърнаха внимание на Европейската комисия, че поради липсата на подкрепа за европейските фермери, голямата вълна от протести, която вече обхвана Германия, Франция и други страни, ще се разпространи из целия континент.

Четете още: Подкрепяме мерките за предотвратяване на прекомерния внос от Украйна

 

Това изявление е направил унгарският министър на земеделието Ищван Наги след среща с колегите си от Централна Европа, състояла се в паузата на срещата на министрите на земеделието на страните-членки на ЕС в Брюксел.

„Съгласихме се, че Брюксел трябва спешно да се заеме с трудната ситуация, пред която са изправени европейските фермери. В противен случай вълната от протести, започнала в Западна Европа, лесно може да се превърне в общоевропейска вълна до есента“, написа Наги на страницата си във Фейсбук.

Държавите от Централна Европа предупредиха Европейската комисия, че протестите на фермерите могат да се състоят в още по-широк мащаб в целия европейски континент, ако не се вземат мерки в полза на интересите на фермерите. През януари във Франция и Германия имаше масови протести на фермери, които излязоха на улицата срещу намаляването на субсидиите, получавани от правителството, повишаването на цените на горивата и вноса на селскостопански продукти от Украйна на местния пазар. Освен тях шофьори на камиони и фермери от Румъния, Полша и Словакия блокираха няколко гранично-пропускателни пункта на границата с Украйна, съобщи stiripesurse.ro.
 
На 15 януари Румъния, Унгария, България, Полша и Словакия поискаха от Европейската комисия да възстанови митата за украинските селскостопански продукти, както и да задължи украинските фермери да спазват производствените стандарти на ЕС.

Продуктите на европейските фермери в момента се заменят с украински стоки на традиционните пазари, предупреди Наги.