Земеделското министерство от вторник, 6 юни, има нов стопанин и това е Кирил Вътев.  Още преди встъпването му в длъжност се инициираха промени в името на ресорното ведомство.

“Най-важното е да успеем да консолидираме агрохранителната верига от полето до масата, затова Министерството на земеделието става Министерство на земеделието и храните”, каза министър Вътев при приемането на поста от Явор Гечев.

Предстои да разберем и кои ще бъдат назначенията в политическия кабинет на министъра. За читателите на Агри.БГ нека припомним, че това става със заповед на министър-председателя. 

В пространството вече витаят имена, но информацията все още е неофициална. 

На мястото на зам.-министър Крум Неделков с ресор “Животновъдство” вероятно ще застане Деница Динчева. Към момента Динчева ръководи дирекция “Животновъдство” в Министерството на земеделието. 

Постът на зам.-министър Георги Събев вероятно ще поеме Таня Дъбнишка -  изпълнителен директор и член на УС на Асоциацията на земеделските производители в България от 2023 г.  Тя ще отговаря за европейските политики - Общата селскостопанска политика и Програмата за развитие на селските райони.

На мястото на зам.-министър Тодор Джиков вероятно ще застане Александър Йоцев. В земеделския сектор той е познат като изпълнителен директор на Съюза на търговците на храни и бивш шеф на борсата в Слатина.

Мястото на зам.-министър Валентин Чамбов, който отговаряше за горските въпроси пък вероятно ще поеме инж. Дамян Дамянов. До скоро той беше директор на Югозападно държавно горско стопанство-Благоевград. Също така през 2018 г. Дамянов стана „Лесовъд на годината“.

Разбира се, очаква се официалната информация за постовете.