166-килограмовият Коци е най-тежкият коч на XI Национален събор на овцевъдите. Той е кръстоска между породите Асаф и Черноглава Плевенска и донесе на собственикът си Веселин Димитров от село Слънчево парична награда от 1000 лева.

До момента категоричен победител в тази надпревара на изданията на събора беше 170-килограмовият Мани, кръстоска от породите Беграмска и Аваси.

За да премерят тегло на коча Коци на кантара бяха качени още 5 коча от породите Черноглава Плевенска, Ил дьо Франс и Шароле.

Изненадваща бе появата на декоративния овен Леонардо, който със своите 32 килограма се оказа 5 пъти по-лек от фаворита Коце. Макар значително по-лек мини кочът на ЕТ „Аваси“- Белоградец бе много наперен и обра овациите на публиката.

В трите дни на събора от 6 до 8 май се проведоха и други състезания.
           
Пръчът Джони безапелационно спечели конкурса за най-дълъг косъм при порода Калоферска дългокосместа коза. Журито измери дължина на косъма от 64 см, което е своеобразен рекорд за автохтонната българска порода. Джони е от ферма „Колчакови“ от пазарджишкото село Калугерово. Пръчът, заедно с потомството му - едномесечното козле Жизел и майка му, получиха и награда семейно представяне.

В конкурса  за най-дълъг косъм при коза-майка от тази порода най-голяма дължина от цели 56 см, бе отчетена при животно, собственост на Стоилка Йорданова от село Семчиново, област Пазарджик.

Наградите на победителите връчи зам.-министърът на земеделието Георги Събев.
          
12 производители на млечни продукти участваха в конкурса за най-добро сирене, кашкавал и оригинален продукт от овче/козе мляко, а наградите връчиха министъра на земеделието Явор Гечев, съпредседателя на НОКА Симеон Караколев, зам.-министъра на земеделието Крум Неделков и инж. Георги Гугучков, областен управител на Велико Търново.

За най-добро овче сирене бе отличена Био мандра „Ръченица“, а за най-добър кашкавал от овче мляко - СД „Златно руно-Вършилов“. За най-добро овче кисело мляко наградата отиде при Еко ферма „Кехайови“, а призът за оригинален продукт бе даден на „А и Г КАЗАКОВИ“-Дряново за сладолед от овче мляко.  

Бойко Димитров от село Боренци пък спечели първото състезание но ръчна стрижба с време от 8 минути. Завидни умения с овчарската ножица показа единствената дама в надпреварата – Валентина Атанасова от село Асеновец, свалила руното на овца, без нараняване, за 14,38 минути.

Над 200 000 събра Съборът на овцевъдите в трите дни на своето единадесето издание. Събитието се проведе под мотото „Да! На българското производство“ и привлече професионалистите в бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на здравословните фермерски храни и на старовремските кулинарни традиции.  

Форумът се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. Агри.БГ е медиен партньор на събитието.