По отношение на субсидиите в животновъдството има доста аномалии, които изискват време да бъдат решени. Това стана ясно от думите на министър Кирил Вътев при представянето на екипа му.

Кирил Вътев: Анализира се възможността за отпускане на помощ de minimis за животновъдите

„Ще водим много сериозна битка с виртуални животни и с некоретността при разпределение на пасищата. Има много въпроси, които се решават в общините, както и проблеми, които ще се нуждаят от изменение в цялата нормативна уредба“, каза още той. 

Министърът даде за пример агрохранителната верига при млякото, където за преживните животни е необходимо близо до фермата да има пасища. „Масовата практика в общините обаче е пасищата да са дадени на хора без животни. Налага се скотовъдите да плащат наем на тези, които са взели пасищата, само за да получават субсидии“, припомни министърът.

Ремонт на Стратегическия план: Правят го по-ясен и лесен за разбиране

В същото време стопаните трябва да водят животните на места, където практически не може да се изведат стадата, за да се изхранват.

"Благодарение на експертизата на целия екип, ние твърде бързо виждаме проблемите, които знаем и отпреди това“, каза още Вътев, който е поредният стопанин на аграрното министерство, който се захваща с вечния проблем „пасища“.