Проблемът с Наредба Н5, която е свързана с осъществяването на контрол върху движението на стоки с висок фискален риск е изключително остър, за който от Националния съюз на градинарите в България алармираха отдавна.

„Предизвикахме разговори в Министерски съвет и Министерството на финансите, проведоха се и срещи в Националната агенция по приходите. В Приходната агенция разбраха, че нашият сектор е в много тежко положение да изпълнява тази наредба. Лошото е, че ние сме само 3-4 браншови организации, които настояваме напълно да се извади сектор Плодове и зеленчуци от списъка на стоките с висок фискален риск. Има колеги, които смятат, трябва да има контрол, но малко да се облекчи този режим“, коментира Мариана Милтенова от Националния съюз на градинарите. 

Според нея трудностите при прилагането на тази наредба тепърва ще излизат на яве, а Министерството на земеделието е в дълг към земеделските производители, защото не е направено необходимото да се извади сектор Плодове и зеленчуци от списъка. 

„На срещите, които имахме с НАП поставихме въпроса, че българските производители на плодове и зеленчуци осигуряват 20% от консумацията у нас“, каза експертът и препоръчва да има минимални входни цени на вносните плодове и зеленчуци. „Известно е, че у нас влизат домати на 5 - 10 евроцента. Поставихме въпроса в НАП, защото това не се коментира и няма минимални входни цени. Отговорът, който получихме е кратък - „Това не зависи от нас, митниците го решават“,сподели още Милтенова. 

Тя е убедена, че ако се контролира този внос, който задоволява 80% от потреблението у нас, с реалните цени и действително платеният Данък добавена стойност, българските производителите няма да бъдат в неконкурентно положение и няма да бъдат притиснати от дъмпинговите цени на вносната продукция. 

В досегашните разговори с представители на Приходната агенция е станало ясно, че плодовете и зеленчуците не могат да отпаднат от списъка на стоките с висок фискален риск, но предстои промяна на наредбата. Дори вече е факт изменението, според което отпадна точният час на пристигане на камионите със стока. Това обаче съвсем не е достатъчно. 

Мариана Милтенова: Смятам, че ако се обединим и всички застанем до позицията, че тази наредба е неприложима, така както направихме по Наредба 12 за контрола на пестицидите, може да има положително развитие и за фискалния контрол. По същия начин да се направи запитване в страните от общността, има или няма такъв контрол, като в българската наредба Н5 и след като се получи отговор, да се намери правилното решение.

Подобно изискване няма в Италия, както и в Гърция и Румъния, сочат проверките на Съюза на градинарите. Запитването обаче трябва да се направи по официални канали от Министерството на земеделието и храните, уточни тя. 

При пестицидите беше направено запитване в 12 държави от ЕС - има ли такова прилагане или няма. Отговорът от 11 страни беше, че няма такава наредба и подобно изискване. 

 

По отношение на Н5, от аграрното министерство е направено далеч над обещаното и са проведени много разговори с представители на финансовото министерство и Приходната агенция, стана ясно от думите на аграрния министър, който участва в срещата, организирана от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. 
„След всички тези усилия, аз стигнах до извода, че там трябва да отиде, който може да ходи по вода, за да постигне резултати. Така че, нека и от ваша, и от наша страна да не спират усилията. Досега единствено, което беше постигнато след всички тези усилия е да няма точен част на пристигане в съответния обект“, каза в отговор земеделският министър Кирил Вътев. 

За зеленчукопроизводителите обаче остава необяснимо защо от списъка на контролираните стоки с висок фискален риск са отпаднали продукти, които струват по 20 лв./кг, а в някои случаи по 50-60 лв./кг, каквито са някои месни и млечни деликатеси, а се запазва контролът върху плодовете и зеленчуците, които са по 1-2 лв./кг. Обяснението на данъчните е, че това са суровини и затова са под строго наблюдение

Засега за градинарите единствената надежда е да се направи среща с новия министър на финансите, която е професионалист в данъчното законодателство.