След разширяването на списъка от стоките с висок фискален риск, в който попаднаха още повече земеделски продукти, от началото на новата година много фермери изпитват трудности по декларирането на продукцията си. 

Вижте въпроси и отговори от НАП за декларирането на стоките с висок фискален риск ТУК. 


Част от проблемите идват от непознаването на новия режим в детайли, както и от липсата на повече информация. Това вероятно са причините от Главна дирекция „Фискален контрол“ на Приходната агенция да поканят на среща всички заинтересовани страни, които ползват услугата за предварително деклариране на данни за превоз на стоки с висок фискален риск. Срещата ще се проведе на 10 януари и заинтересованите все още може да се запишат за участие. 

Задължителното предварително деклариране на данни за превозите на стоки с висок фискален риск се прилагат в случаите, когато превозът се осъществява с транспортно средство с товароносимост над 3,5 тона, гласи Наредбата за условията и реда за осъществяване на фискален контрол. 

Изключение правят превозите за крайно потребление между обекти на територията на страната, стопанисвани от лицето, както и на течни горива, за които има задължение да са спазени изискванията за подаване на информация за доставките по реда на друг закон.

Четете още: В ступор: Фермери без яснота как ще декларират млякото си като рискова стока


За земеделските стопани е изключително важно да знаят изключението, което важи за "обект/обекти, стопанисвани от различни лица на територията на страната, когато стоките, предназначени за всеки отделен обект, са с тегло до 500 кг (нето) или литра и/или стойността на стоките е в размер до 5000 лв. без данък върху добавената стойност, а когато стоките, предназначени за всеки отделен обект, са в мерна единица, различна от кг или литър до 5000 лв. без данък върху добавената стойност".

Важно е да се знае, че водещо е транспортното средство да е с товароносимост над 3,5 тона. 

В отговор на фермерски въпроси, от Националната агенция по приходите са посочили примерни хипотези за изключения: 

  • до 500 кг и над 5000 лв. - не се декларира
  • до 500 кг и до 5000 лв. - не се декларира
  • над 500 кг и до 5000 лв. не се декларира
  • над 500 кг и над 5000 лв. - декларира се