Часът на доставката на плодовете и зеленчуците, които са в списъка на стоките с висок фискален риск, ще отпадне. Това са успели да договорят земеделските производители по време на срещата с представителите на Националната агенция по приходите, която се проведе в сряда в столицата при голям интерес от страна на аграрния отрасъл. 

Четете още: Няма фермер, няма храна, няма бъдеще


„Това е един дребен детайл, който обаче е изключително притеснителен, тъй като няма как да се предвиди точният час, когато се прави една доставка“, коментира за Агри.БГ Цветан Цеков от Националната браншова камара "Плодове и зеленчуци". 

В документите е необходимо да се въвеждат номера на автомобили, имена на шофьори, килограми на пратката и други данни. „При сезонната продукция на полето няма как да знаем колко килограма изпращаме. Стоката обикновено се мери във фабриките, където се преработва. На представителите от приходната агенция разяснихме, че това е много сериозен проблем. Изпадаме в хипотеза, когато със стоковата разписка изпратим продукцията и сме посочили приблизително килограмите, ако бъдат претеглени от данъчните, които ще работят с подвижни екипи – да се окажем нарушители и да бъдем санкционирани. Разбраха ни, но не можаха да ни отговорят веднага“, каза още Цеков.

Санкцията в този случай е до 5000 лева. До 22 януари е необходимо да се изпрати позиция по проблемния казус, която в момента се подготвя от Българска аграрна камара. Предстои среща за разрешаването му.

„Има разбиране от НАП по проблема. Като цяло философията е да има пълна проследяемост по агрохранителната верига и да се знае какво се произвежда, какво се търгува, кой го потребява. В това отношение данъчните са категорични и няма да изключат плодовете и зеленчуците от този списък“, сподели още биопроизводителят. 

От камарата са направили предварително изследване между своите членове, от което става ясно, че производителите искат да има изсветляване на сектора. Известно е, че в сивия сектор се реализира продукцията, която влиза контрабандно и подбива цените на българските плодове и зеленчуци.

"Това е причината хората да искат да имат такъв тип контрол. Важно е обаче да не става за сметка на производителите и да не води до усложняване на административните разходи. За съжаление, бюрократичната част на наредбата я има и ще трябва да се попълват съответните документи“, сподели още Цветан Цеков.

Той е категоричен, че българският производител не е нарушител и не бива да влиза в тази хипотеза. За бранша е много важно данъчните да си свършат работата, за да може всяка нерегламентирана продукция по агрохранителната верига да бъде хваната.