2024 г. едва почука на вратата, а фермерите се оказаха с поредната тежест върху плещите си. 

От 1 януари влезе в сила заповед на финансовия министър Асен Василев, която определя стоките с висок фискален риск. Една такава стока е млякото. Именно животновъдите бяха първите, които изразиха мнение по темата.

Вижте още: В ступор: Фермери без яснота как ще декларират млякото си като рискова стока 


Те определят новите правила като безумни и дори абсурдни. Но защо?

Агри.БГ разговаря по темата с животновъда Радослав Янков, който от дни се сблъсква с цялостната процедура по описване на стока "с висок фискален риск".

"На първо място, има "малък" проблем с подаването на електронния подпис за получаване на удостоверение и т.нар. ключ за отключване на сайта на НАП и връщането на ключове към клиентите. Следователно фермерът с такъв проблем трябва да отиде физически до сградата на НАП и на база на електронния подпис да му се изкара ключ, с който той вече да може да отключи опциите в сайта.  

След като е свършена тази регистрация, започва ежедневното продаване на количества мляко, които в България е прието да се продават на литър мляко. Само че сайтът иска да подадеш и цена. И оттам започва великото смятане - смяташ плътността на млякото в килограмите и преизчисляваш цената към килограмите. 

Това нещо се случва ежедневно. Всеки ден. На Коледа, на Нова година, на Великден, през уикенда, което означава, че фермерът няма право да се разболее; няма право да липсва; няма право на личен живот. 

Ако пък иска да има такъв, той трябва да плати на някого, за да върши цялата тази работа. Всеки ден. Но това вече се води извънреден труд, а не просто една заплата. 

А кой ще плаща на служителите в МЗХ и в НАП да обработват всички тези документи, които ние, земеделските производители (37 000 души), подаваме по празниците и в почивните дни? Кой ще обработва тези документи? Колко души? И кой ще им плаща заплатите?

Нека да дам един пример от днес. Все още не ми е обработена вчерашната заявка за продаденото количество мляко. Съответно системата ме блокира за час и половина, докато камионът с млякото е при мен. Той не може да тръгне, докато системата не се оправи. Нека си представим, че е лято, температурата е 40 градуса и системата блокира. Шофьорът чака допълнителен час/час и половина и просто не може да тръгне. При тези условия млякото вече се е развалило. Големият въпрос е кой ще плати за развалената стока?! Аз като фермер? Ти като превозвач? Мандрата? НАП? Кой?!

„Кой ще плати продукцията, която със сигурност ще бъде бракувана при такова стечение на обстоятелствата?", пита фермерът. 

Ако оставим обаче множеството хипотези настрана и се върнем на първоначалната регистрация в НАП - дори в перфектния вариант да се намери начин и това поредно утежнение да се върши от фермерите и в делник, и в празник, на места това може да се окаже невъзможно. 

Четете още: НАП дава примери за изключения 


Много от фермите все още не разполагат нито с ток, нито с интернет достъп. Как ще се справят? Сигурни сме, че някои от тях ще намерят начин - било то с генератор и точка за достъп или по друг начин. Но повечето от тях просто ще попаднат в графата бивши стопани.

Една от причините за въвеждане на тези промени е често коментираното "изсветляване на сектора". Безспорно, този проблем трябва да се реши, но това ли е начинът?

"Тези изисквания касаят отново средните и големите фермери. Малките стопани са извън тази административна тежест, тъй като тяхната продукция е под 3,5 тона мляко. Сивият сектор е под тези 3,5 тона мляко. Няма как да реазлираш продукция, която е над 3,5 тона мляко и да си в сивия сектор! 

Вече не се издържа. Ние не работим с печалби. Работим на кредити, които се надяваме някога да върнем. Засега банките дават кредити, но докога? 

С това не решаваме проблемите на фермерите, а на държавната администрация. Питам се - не трябва ли да търсим решение на проблемите на бизнеса, който реално плаща заплатите на държавната администрация? Засега само го утежняваме", заключи Радослав Янков.

Безспорен факт е, че фермерите полагат нечовешки усилия ежедневно само за да продължат да съществуват. Дори напук на тенденцията, която продължава вече няколко години – на сериозно редуциране на стопанствата в страната. 

Но сякаш никой не разбира това. Сякаш никой не го вижда. Или може би не иска да го види. 

Ден след ден фермерите стават все по-малко и ако искаме да променим това, трябва да реагираме сега. После ще е късно.

 

Междувременно НАП кани на среща всички заинтересовани страни, които ползват услугата за предварително деклариране на данни за превоз на стоки с висок фискален рискс, на 10 януари 2024 г.