Пет междупрофесионални асоциации от европейския животновъден сектор призовават членовете на Европейския парламент (ЕП) и държавите членки да отхвърлят споразумението от Меркосур. Според тях то изглежда благоприятства южноамериканските компании.

Какво донесе Меркосур на европейските фермери?

„Това споразумение, което ще улесни достъпва до европейския пазар на близо 100 000 тона допълнително южноамериканско говеждо месо, представлява икономическа опасност за цялата европейска говедовъдна промишленост, както и за здравето на европейските потребители“, пише в съвместна декларация на Assocarni, Assoprovac, Interbev, PZPBM и Асоциацията на ирландските фермери.

Животновъдите в ЕС изразиха загрижеността си относно качеството на месото и ниската степен на опазване на околната среда от своите южноамерикански конкуренти.


„Близо 100 000 тона южноамериканско говеждо месо, произведено със забранени вещества в Европа и при условия на малко или никакво екологично регулирано земеделие, включително и до голяма степен отговорни за обезлесяването, скоро ще бъдат достъпни за потребителите в Европа.

Полските говедовъди вървят към протести

Повечето от това месо се произвежда в Бразилия, чиято система за проследяване и санитарен контрол е известна с редица случаи на измама и замърсяване, пише Euromeat.

Заради всичко това петте асоциации в сектора призовават Европейския парламент и държавите членки да отхвърлят споразумението, което беше подписано в началото на месеца.

”Нашето земеделие, нашите екологични и обществени ценности са противоположни на тези на Меркосур. Здравето на нашите потребители е пряко засегнато. На икономическия фронт нашите земеделски производители няма да могат да се изправят пред това ново предизвикателство”, се казва още в съобщението.