Комисарят по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом нарече  сключването на пакта - Меркосур исторически момент, който създава зона за свободна търговия с около 773 милиона души и общ брутния вътрешен продукт (БВП) от 19 трилиона евро. Комисарят по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган обаче беше доста по-сдържан.

Нови пазарни възможности за европейските фермери


През последните дни на месец юни  2019 г. Европейският съюз (ЕС) и Меркосур постигнаха политическо съгласие за споразумение за свободна търговия  след 20 години преговори, започнали в Рио де Жанейро на 28 юни 1999 г. 

Двустранният договор ще позволи на европейските предприятия да спестят годишно над 4 милиарда евро мита - четири пъти повече от споразумението с Япония, припомня ОДЗ-Кюстендил. Сделката подкрепя принципа на предпазните мерки за безопасност на храните и съдържа конкретни ангажименти за трудовите права и опазването на околната среда, включително и прилагането на Парижкото споразумение за климата. 

По темата Фил Хоган заяви, че всички търговски преговори включват известен компромис между амбициите на страните и желанието да се защитят по-чувствителните сектори. Той подчерта значителните ползи за европейските земеделски производители. Като пример Хоган посочи премахването на тарифите за зехтин и вино, въвеждането на гаранции за защита от имитации на 357 висококачествени продукти с географски указания в държавите от Меркосур и тарифни квоти за сирене и други млечни продукти. 

Хоган призна, че за да се осигури този балансиран, всеобхватен и амбициозен резултат, са направени значителни отстъпки.  

Лобистите на фермерите от своя страна критикуват споразумението, заявявайки, че то проправя пътя за евтин внос на говеждо месо в ЕС. 

Комисар Хоган се опита да разсее страховете в селскостопанската общност, като обяви наличието на  пакет от 1 млрд. евро, в случай на пазарни смущения след влизането в сила на споразумението.  Според него това ще засили подкрепата, която земеделските стопани ще получат чрез Общата селскостопанска политика (ОСП) и ще осигури предпазна мрежа за производителите и съществена подкрепа за доходите на стопаните, при нужда.