Полският пазар на говеждо месо се намира под натиск. Цените постоянно падат, а пазарът на ЕС е пренаситен. Износът в трети страни е неголям, отбелязват производители. Освен това говедовъдният сектор е застрашен от  търговското споразумение със страните от Меркосур, в съответствие с което европейският пазар трябва да внася почти 100 000 тона южноамериканско месо от едър рогат добитък, информира Meatinfo. 

Какво донесе Меркосур на европейските фермери?

Всичко това нажежава обстановката в Полша. 

Цените на говеждото месо и сега в отделни региони са паднали до минимум и в момента са по-ниски, отколкото тези на свинско месо. 

Полските фермери са готови да започнат протестни акции в отговор на търговската сделка с Меркосур, последвайки примера на ирландските фермери, които вече излязоха на протест пред парламента в Дъблин, осъждайки споразумението за свободна търговия на ЕС със страните от Меркосур. 

Брюксел наложи екологични ограничения на фермерите в цяла Европа и ние трябва да работим в съответствие с екостандартите. В същото време подписва договор със страна, която не спазва всички тези правила, коментира ситуацията Хю Дойл, един от лидерите сред производителите на говеждо месо.