Производството на вино във Франция тази година ще намалее с 6-13%, сравнено с 2018 г. Спадът се дължи отчасти на продължаващо горещото време, съобщи Министерство на земеделието на Франция, информира AFP, цитирана от AgroXII.

Мрежа свързва фермери с иновативни технологии от цяла Европа

Франция е един от водещите световни производители и износители на вино. Страната силно пострада от неблагоприятни климатични условия и на първо място от жегата в края на юни.

Предполага се, че този и други фактори ще се отразят негативно върху производството на вино. Прогнозите са за от 42,8 млн. до 46,4 млн. хектолитра. Това са най-ниските показатели за последните 5 години, информират от земеделското министерство, позовавайки се на оценки за състоянието на лозята към 12 юли.

Неблагоприятните климатични условия удариха лозята по време на цъфтенето, особено в западните лозарски региони на страната, такива като Център-Вал дьо Лоар, Шарант и Бордо.

В южната част на Франция горещините бяха рекордни. Температурата на въздуха на места достигна 46 градуса по Целзий.

Това време означава загуби за производството в три региона: Гард, Еро и Вар, допълниха от министерството.

Някои лозя дори бяха застигнати от градушка, която нанесете по-малки щети, сравнено с другите природни бедствия.

Още една вълна от горещо време е прогнозирана за по-голямата част от страната пред следващата седмица. Очаква се тя да усложни ситуацията още повече.