От доклада на Министерство на земеделието на САЩ (USDA) става ясно, че световното производство на десертно грозде през сезон 2018/2019 година ще намалее, сравнено с година по-рано. Спадът идва от по-ниската реколта, която се дължи на неблагоприятното време в Китай и Турция.

Лозари от цял свят се обединиха срещу кражбата на сортове

В южната ни съседка намаляването на реколтата неизбежно ще доведе по понижаване на световните доставки както по отношение на експорта, така и на импорта до 3,1 млн. тона, информира  FruitNews.ru.

По оценка на експерти от USDA обемът на производство на грозде в Китай ще намалее след априлските слани от 2018 г. в провинциите Шебей и Шенси с 1 млн. тона до 9,5 млн. тона. 

Загубите на производителите на грозде ще бъдат компенсирани от вноса от Индонезия и Перу, тъй като производителите от Тайланд и Виетнам също са отчели спад в реколтата. Като цяло китайският износ и внос са нараснали до 290 хил. тона и 265 хил. тона съответно. 

В Европа производството на грозде бележи ръст със 100 хил. тона до 1,6 млн. тона. Преди всичко той е обусловен от възстановяването на производството в Италия, където през 2017 г. лозарите пострадаха от силни дъждове. 

Увеличаването на потребителското търсене на сортове без семки по-рано провокира италианските лозари да заменят вече наличните лозя. Втора поредна година се отчита ръст на площите с грозде след десетилетие спад. 

Износът на ЕС остава непроменен – на ниво 78 хил. тона, а вносът през настоящият сезон леко се е увеличил до 690 хил. тона за сметка на плодове от Перу, които са компенсирали намалелите доставки от Турция и Египет. 

По статистика на Министерство на земеделието на САЩ производството на грозде в страната ще нарасне с 80 хил. тона до 1 млн. тона при благоприятни климатични условия. Местните статистически служби отчитат спад на вноса от Мексико, който се дължи на щети по лозята в страната. 

В Чили реколтата е по-слаба заради сушата. По последни оценки тя ще възлиза на 875 хил. тона. Анализатори отбелязват още, че нивото на износа на грозде от Чили е най-ниският от сезон 2001/2002 г. – 600 хил. тона. 

За да съхранят своя дял на пазара в САЩ и да се конкурират успешно с производителите от Перу чилийските лозари преминават към по-търсени сортове. За последните 5 години обаче делът на Чили на американския пазар е намалял от 65% до 51%. 

Производството на грозде в Перу се оценява на 658 хил. тона и има тенденция за ръст предвид възстановяването на лозята след тежките и обилни дъждове през сезон 2017/2018. Износът се е увеличил с 37% до 380 хил. тона. Най-големите пазари за перуанските доставчици са страните от Европейския съюз и САЩ. 

Реколтата от грозде в Индия е намаляла със 100 хил. тона до 2,7 млн. тона, тъй като късните дъждове доведоха до отложено цъфтене. 

Турските производители събраха 1,9 млн. тона грозде - с 220 хил. тона по-малко, отколкото година по-рано.