Коронавирусът удари Италия в един от най-лошите моменти за земеделските производители. Сега те трябва да подготвят нивите, за да може да продължи да функционира един от най-важните икономически сектори. За това алармираха италианските фермери, съобщава Reuters.

Министър Танева: Тавани за цените на храните няма да се приемат добре

Преди дни Италия засили мерките в опит да вземе под контрол разпространението на вируса. Заведенията и ресторантите хлопнаха врати след като страната отчете най-високия ръст на смъртните случаи за денонощие, вследствие на коронавируса.

В момента е сезонът на сеитбата на пролетните култури – царевица и слънчоглед. Периодът е важен и за летните плодове, каза Масимилиано Джансанти, президент на италианската фермерска асоциация Confagricoltura.

Има много задачи на полето, които в момента не могат да бъдат осъществени от фермерите, допълни той. Не е изключено да бъде провален целият процес на прибиране на ранната реколта от плодове и зеленчуци, тъй като десетки хиляди сезонни работници от страни като Румъния и Албания в момента са блокирани, съобщава Coldiretti – най-голямата фермерска асоциация в Италия.

Жертвите на коронавируса стават все повече. Италианците трябва да стоят по домовете си през следващите поне три седмици, освен ако нямат спешна нужда или трябва да излязат по работа. Всички магазини са затворени, изключение правят само хранителните магазини и аптеките.

В Италия стотици хиляди ферми разчитат на имигранти, които не живеят в стопанствата, а пътуват между градовете, често на групи, казва Рикардо Валентини, експерт по земеделски въпроси.

Фермерите имат нужда от хора на полето, за да торят, плевят, да осъществяват резитбата, да прибират част от ранната реколта. Този въпрос се превръща в сериозен проблем, допълва Валентини.

Забраната за излизане идва в момент, който е ключов за земеделските производители, отбелязва още той и допълва, че фермерите трябва да започнат активната работа след зимата.

Кризата с коронавируса е последното предизвикателство от серия такива пред италианските земеделци през последните няколко години.

Агропродукцията на Италия е на стойност приблизително 56 млрд. евро, сочат данните за 2018 г. Тя представлява около 4% от икономиката на страната.

Цялата хранително-вкусовата промишленост страда в момента, отчита Феличе Адинофи, професор по земеделска икономика към университета в Болоня.

За момента хранителните доставки от 740 000 ферми, 70 000 преработвателни компании и цялата дистрибуторска мрежа са подсигурени, допълват от Coldiretti, опитвайки се да успокоят населението на страната и възпирайки го от струпване в хранителните магазини.

Искаме хората да се успокоят. Да, изживяваме труден момент, но няма проблеми в производството и храната не е заразна, отбелязва Кармело Троколи, председател на Coldirerri.