Резултатите от увеличените разходи за производство и ненавременните мерки за подкрепа вече са налице в оранжерийния сектор. Официалните данни на Министерството на земеделието (МЗм) сочат почти двойно по-малко произведена продукция в родните оранжерии спрямо година по-рано.

Гласувайте: Нужно ли е фермерите да доказват разходи за получаване на COVID помощта?

В последния оперативен анализ на ведомството пише, че от началото на годината до 7 април в страната ни са произведени 1 068 тона оранжерийни краставици и 3 тона оранжерийни домати. „Количествата са значително по-малко на годишна база, обяснимо с по-късното залагане на продукцията тази година, поради сериозното повишение на разходите за отопление на оранжериите в студените месеци”, отчитат от агроминистерството.

Така е. И затова от сектора предупреждаваха още през есента на 2021 година, е важно да добавим. Изразен в проценти спадът при оранжерийните домати е с 98,8%, а при краставиците – с 74,6%. Средният добив при културите е намалял съответно с 86,5% и с 33,8%.

Изглежда, че българският потребител масово няма да купува български зеленчуци по празниците дори и да е готов да плати по-висока цена. А тя расте. Към отчетната дата оранжерийните домати се продават на едро на 4,16 лв./кг, а вносните - на 3,55 лв./кг. От последните обаче на пазара има предостатъчно, предимно от Турция.

Че вносът на зеленчуци у нас расте от началото на годината, говори друга статистика на министерството. През януари вносът на пресни зеленчуци у нас е бил 25 406 тона, което е с 1,1% повече от миналата година. Според производителите сега ръстът е много повече, запълвайки дефицита от наши зеленчуци. В същото време данните за първия месец на 2022 г. сочат спад на износа на пресни зеленчуци от страната ни с 36,6% спрямо година по-рано, до 4,4 хил. тона.

Пропускането на цели реколти, забавянето и намаляването на производството, разбира се, не засяга само потребителите и производителите, а и икономическата и социална сфера на държавата като цяло. Тепърва ще се виждат ефектите от ненавременните мерки и за съжаление не само в този сектор. Сега оранжеристите настояват за прилагането на други инструменти за справяне с кризата, като субсидирана заетост, намаляване на ДДС и качествен контрол на вноса.

След края на отоплителния сезон оранжериите все пак ще получат de minimis за направени разходи. Вече са приети 845 заявления по помощта, а каквото и да спасява тя вече ще е за оттук нататък.