Операцията на Европол OPSON XI за борба с измамите с хранителни продукти доведе до увеличаване на количеството конфискувани фалшиви храни и напитки в цяла Европа. От доклад на правоприлагащата агенция на ЕС става ясно, че в периода от декември 2021 г. до май 2022 г. са били иззети 27 000 тона фалшива храна, съобщи Рoandpo.

Трафикът на незаконни пестициди в района на Черно море расте

Операциите на Европол са насочени към разкриването на измами с храни, организирани от престъпни мрежи, които могат да причинят сериозни щети на здравето и безопасността на потребителите.

От развалена риба тон до фалшива водка с метилов алкохол и фалшиви витамини, незаконните храни и напитки представляват сериозна заплаха за гражданите на ЕС, които често не знаят, че консумират опасни храни.

За разкриване на измамите националните власти са извършили проверки на митнически пунктове, физически и онлайн пазари и по цялата верига за доставка на храни.

Италианската NAS Carabinieri например съобщава за собственици на винарна, в която са произвеждали и продавали вина с модифициран състав, който не отговаря на качеството на рекламирания продукт. В някои случаи е било обявено и по-високо алкохолно съдържание от действителното. Италианските власти са конфискували винарната, 11 коли и 1 милион литра вино.

През посочения период испанската Guardia Civil е разбила престъпна мрежа, продаваща молекулярно модифицирана гардения като много скъпата подправка шафран. Заподозрените са внасяли екстракт от гардения от Азия. По случая са разследвани три компании, арестувани са 11 души и са конфискувани 10 000 кг екстракт от гардения, който, ако се продава като шафран, би струвал около 750 000 евро.

Този случай подчертава една тенденция: все повече подправки, продавани в ЕС, са подменени.

Оперативните действия на Европол засягат и предлагането на негодно за консумация месо. Португалските власти са открили тайна кланица, в което е било организирано незаконно клане на прасета. В резултат на действията са иззети 60 трупа на животни. Силите за сигурност са демонтирали обектите, в които се е извършвало клането при лоши санитарно-хигиенни условия, без ветеринарен контрол и съответно лиценз за извършване на такава дейност.

Други операции, насочени към незаконната търговия с месо, включват изземване на негодно конско месо, старо месо за повторно въвеждане във веригата за доставка на храни и преработени храни с изтекъл срок на годност.

Във Франция, Италия и Швейцария властите са засекли негодна за консумация риба тон и са взели мерки за по-ефективни проверки в бъдеще.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Турски и украински забранени пестициди ни тровят земята

Коя е европейската "столица" на вноса на незаконни пестициди?

До Европрокуратурата: Фермер разказва за корупционна схема с участието на държавни служители