Десет ареста и конфискувани 1 150 тона незаконни пестициди са резултатът от операция Silver Axe VII. Тя е координирана от Европол и се проведе между 25 януари и 25 април 2022 г. Участие взе и България. 

Гласувайте: Какво очаквате от служебния земеделски министър?

По време на седмото издание на Silver Axe властите установиха увеличаване на трафика на незаконни пестициди в южната част на Европа и района на Черно море. Броят на случаите на незаконни пестициди, произхождащи от Турция, се е увеличил рязко. Въпреки това Китай остава страната източник номер едно. 

Увеличават се и задържанията на по-малки пратки (до 10 л/кг). В допълнение към граничните проверки властите наблюдават и онлайн магазини, които предоставят физически адрес за събиране на продукти, закупени онлайн. 

Въпреки че трафикът на хербициди, инсектициди и фунгициди, съдържащи забранени вещества, остава стабилен, операцията също така разкри, че фалшифицирането на често използвани марки за тези продукти вече нараства.

Увеличаването на конфискациите на производствено оборудване и суровини, изпратени до Европа, предполага нарастване на дейностите по фалшифициране в рамките на ЕС. Начините на действие са два.

Първият е внос на почти готови продукти в опаковки, наподобяващи известни марки. Веднъж внесени, те трябва само да бъдат етикетирани, преди да отидат на черния пазар. Втората е вносът на незаконни съставки за производство на пестициди. За да се намалят шансовете за откриване, химикалите се използват само в крайния производствен етап на местата, където опаковката също се фалшифицира. 

По време на операция Silver Axe VII българските власти иззеха фалшиви опаковъчни материали и незаконни пестициди от фабрика, което доведе до образуване на наказателно дело. 

Друг начин на действие е злоупотребата със системата за паралелна търговия, която улеснява процедурите за одобрение на пестициди, продавани в ЕС. Продукт за растителна защита, който е разрешен в една държава членка на произход, може, при условие че се предостави разрешение за паралелна търговия, да бъде въведен, пуснат на пазара или използван в друга държава членка. 

Някои престъпници злоупотребяват с тази система, като въвеждат незаконно произведени продукти за растителна защита в държава членка, като измамно твърдят, че те вече са одобрени в друга държава членка и по този начин премахват необходимостта от допълнителни одобрения.