След първоначалния бум на биологични производители през периода 2014-2019, днес България отново е на стартовата права. Бурното развитие се оказа доста противоречиво, защото редом до истински запалените биоземеделци се появиха и доста фалшиви. 

Биофермерите могат да загубят част от заложените за пет години 430 млн. евро

Периодът на спад доведе до намаляване на биолощите на едва 1,7% от земеделската земя у нас. А до 2030 г. те трябва да се увеличат на 10%. Постижима ли е тази цел и какво да очакват биофермерите през новия програмен период, разговаряме с Веселина Ралчева от Българска асоциация биопродукти (БАБ) по време на честването на Европейския ден за биоземеделие на 23 септември.

Биоземеделието на изходна позиция


Доста псевдо биоземеделци влязоха в сектора, запленени от високите субсидии, които могат да получат с многото си декари. Това доведе до едно огромно изкривяване, свършване на парите, утежняване на административните процедури по проверки и т.н. 

Това, от една страна, изгони фалшивите производители, но, от друга, натовари реалните биоземеделци с бюрокрация, проверки и наказания за най-дребните грешки. Това отказа и много реални биоземеделци и сега като брой оператори и количество площи сме горе-долу на изходна позиция, с която започнахме предишния програмен период. Това е доста разочароващо.

Биопроизводството преди и сега


Качествени промени има. Има все повече завършени продукти, а не просто суровини, които да се изнасят в Европа на сравнително ниски цени и да се връщат в България доста по-скъпи. Има вече български биопродукти с марки, защитени в цяла Европа, дори в света. В това отношение има прогрес. Има устойчиви фирми, които завоюват все нови и нови пазари.

Но като цяло общата картинка не е добра и трябва да си направим равносметка какво да направим в следващия програмен период, за да имаме устойчива тенденция.

Подпомагането за биофермерите в новия програмен период


Това, което е заложено в първоначалния проект на Стратегически план е добро като финансов ресурс и разпределение в различните интервенции. Проблемът в момента е, че знаем какво се случва. Текат някакви разговори между МЗм и ЕК. Има забележка за биоземеделието заради това, че е предвидено да се подпомага и по двата стълба. Но какви преговори се водят в момента, за съжаление, ние не сме запознати. 

Имаме нашите притеснения, че е възможно тези хубави неща да се загубят някъде по трасета между всичките правителства и преговори екипи и това много ни притеснява.

Повече от разговора ни с Веселина Ралчева, включително за Националния план за развитие на биологичното земеделие вижте във ВИДЕОТО