Сигнал за корупционна схема - изнудване и източване на евросредства, със замесени служители в Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ), е подал до Европейската прокуратура земеделският производител от Свиленградско Димитър Даракчиев, разказа той пред Агри.БГ.

Темата на седмицата: Как ще се разпределят 66 млн. лв. от третата кризисна мярка?

Преди година същият стопанин сезира ДФЗ и прокуратурата в Хасково за мрежа от фирми и фалшиви земеделски производители в областта, чрез които се източват субсидии. Тогава от Фонда потвърдиха, че тече проверка по такъв сигнал, но към онзи момент нямаше още резултат по случая.

Днес разказаното от него е не по-малко скандално, още повече, че има замесени държавни служители, занимаващи се с одобряването на европроекти по мерките от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). По думите на стопанина още в рамките на предишния програмен период двама души – бивш и настоящ експерт във ДФЗ, създават в сянка десетки фирми, които кандидатстват с проекти за милиони по инвестиционните мерки например, а после правят така че те да бъдат одобрени и финансирани.

Подавайте сигнали за нередности чрез формата на Агри.БГ ТУК или на [email protected]

 

„Бизнес плановете на всички фирми са абсолютно еднакви, с еднакви правописни грешки дори. Единствено, защото ДФЗ засича свързани проекти, сменят консултантските фирми. Имат доста такива, аз посочих, които знам пред органите на реда”, твърди Димитър.

Самият той признава, че е давал пари на единия от въпросните експерти, когато през 2014 г. кандидатствал по подмярка 4.1, но не знаел, че въпросният е служител на Фонда - мислел, че изготвя проекти. Ето още от неговия разказ:

„Те играят така – имат офис в София, там предлагат консултантски услуги. Аз се свързах с тях. Познавам единия от много години. Написаха ми бизнес план, всичко беше наред до третата-четвъртата година, когато изпълних всичко - построих фермата, взех животни, купих трактори. В началото на 2019 г. започнаха обаждания и тормоз да им давам пари за помощта. Издържах една година, но после написах сигнал.

Искаха на година по 30 000 лева от мен. „Ние толкова много направихме за теб”, казаха, „ако не дадеш парите до 10 дни, ще имаш една проверка и няма да вземеш субсидиите за годината”. Аз чертая 1 000 дка по 60 лв. – 60 000 лв. субсидии взимам, те искат половината. Давал съм им пари, описал съм всичко – 63 000 лв.”

Димитър Даракчиев добавя, че една година сигналът му обикалял Софийска градска прокуратура, Окръжна прокуратура – Хасково, Районна прокуратура в Свиленград и оттам пак в столицата, но този път към Районна прокуратура – София. Според него целта е да се протака.

А едното от посочените лица все още работи в ДФЗ.

Даракчиев твърди и че го е разпознал по показана му снимка на среща във ведомството с изпълнителния директор на ДФЗ тогава Борис Михайлов и екип на ГДБОП, които също са в течение на случая.

По думите на Даракчиев имало още 7-8 души с европроекти над 200 000 лв., от които корупционният тандем искал пари. „Четирима потвърдиха, че са давали пари на същия човек и сега са на моето дередже – спукват ги от проверки, предупредиха всички да не говорят и да се откажат от показанията си”, заяви още животновъдът.

Димитър Даракчиев: 50 проверки съм имал за един сезон, аз съм най-притиснат от всички, защото не спрях.

„Всеки един от нас вероятно също ще бъде с досъдебни производства, аз вече имам едно. Обвиняват ме, че не съм добър стопанин на моя обект заради счупен дървен навес. Не съм уведомил ДФЗ, че част от стопанството ми е увредено. 3 000 кв. м е постройката – 20 квадрата са увредени. Санкцията за това е 800 000 лв.

Искаха да ми видят животните, но те са на 5 километра, а ми дадоха само час да ги докарам. Няколко пъти ме разкарваха така. В един момент вече не издържах. Миналият август ми казаха: „ако направиш нещо, пуснеш сигнал, ще ти затворим стопанството и ще плащаш цял живот”, което и направиха, завърши разказа си Даракчиев.

Така той решил да търси решение през европейските органи, сезирайки Европрокуратурата. „Оттам след 3 седмици ме извикаха с условието шест месеца да си мълча. През това време искаха всички сигнали, които съм дал, да ги приложа и после, доколкото ми е известно, са ги изисквали от ДФЗ и ГДБОП. Досъдебното производство ще се бави много, защото уличените не съдействат, не идват на разпити, бавят го процесуално", каза още Димитър Даракчиев.

Агри.БГ ще продължи да следи случая, като не се ангажира с достоверността на заявеното от фермера.