През декември хиляди фермери излязоха по улиците, недоволни от политиките на държавата си в селското стопанство. Някои успяха да получат решение на проблемите си, други още чакат това да стане.

Веригите клекнаха пред протеста на германските фермери

В Индия най-малко 22 протестиращи са загинали, някои от тях заради измръзване, по време на продължаващите цял месец протести на фермерите на границите на Делхи, обяви говорител на фермерски съюз, цитиран от ДПА. Индийските фермери, най-вече от щатите Пенджаб и Хариана, протестират срещу пакет от закони, който според тях ще облагодетелства големите корпорации.

Съгласно новото законодателство, отпадат регулираните от правителството пазари на едро, където цените са гарантирани. Вместо това фермерите вече са свободни да продават продукцията си навсякъде, включително и на големи корпоративни купувачи. Малките и средни производители се опасяват, че така ще бъдат изтласкани от големите. Правителството на страната обаче обяви, че законите са част от реформи в земеделието, които ще помогнат за увеличаване на доходите на фермерите, премахване на посредниците и увеличаване на частните инвестиции. 

В Молдова пък главният площад на Кишинев се изпълни с над 200 трактора. Фермерите там настояха правителството да се откаже от плановете за увеличаване на данъците добавена стойност върху селскостопанските продукти, върху доходите на лица, заети в селското стопанство, както и да им изплати обезщетение за загубите, причинени в резултат на сушата. Срещу протестиращите беше използван солзотворен газ, а властите определиха исканията на земеделците като неоснователни.  Премиерът Йон Кику нарече протеста опозиционен и организиран с политическа цел, а президентът  Игор Додон заяви: „Готови сме да помогнем на земеделските производители, засегнати от суша, но трябва да преговаряме на масата за преговори.“

На Запад картината е по-различна. След продължителни протести, Германските фермери сякаш постигнаха удовлетворение на исканията си. Ниските изкупни цени, бяха причината за тяхното недоволство, което доведе до блокади със селскостопански машини на  дистрибуторски центрове за хранителни стоки. 

Към края на декември немските фермерите, търговската асоциация за хранителни продукти и представителите на търговските вериги седнаха на една маса и обсъдиха тежкото икономическо състояние.

Те се договориха за пет общи цели:
  • Назначаването на омбудсман между търговците и фермерите. Той трябва да бъде упълномощен от двете страни да разрешава възникнали конфликти;
  • Еднакво етикетиране на произхода на германските продукти;
  • Повече реклама на немското производство. Търговските компании обещаха да подчертаят по-силно услугите на германското земеделие и храни като част от рекламните си дейности;
  • Създаването на работни групи за свинско и говеждо месо, чиято цел е да се постиганат по-високи приходи
  • Отваряне на фонд за незабавна помощ за фермерите. Търговските компании подкрепят идеята на фермерите за такъв фонд, който да помага за смекчаване на загубата на доход, причинена от коронакризата. Фондът трябва да бъде създаден за ограничен период от време.

Предстои да видим каква част от исканията на фермерите и къде по света ще бъдат удовлетворени, както и дали 2021 година ще бъде по-благоприятна за сектора.