Фермери използваха тракторите си, за да блокират дистрибуторски центрове за хранителни стоки късно през нощта на 25 октомври в различни градове на Германия.

Трактори протестират срещу правилата за по-малко протеин

С действията си, които продължиха и на следващия ден сутринта, фермерите изказват несъгласието си срещу "дъмпинговите цени" в страната при търговията на дребно. Това заяви Антъни Лий от движението на земеделските производители "Земята създава връзка" в Ринтелн, Долна Саксония.

Протести бяха организирани в цяла Германия, но акцентът падна върху Долна Саксония и една от шестнадесетте федерални провинции на Германия - Северен Рейн-Вестфалия. Блокирани бяха складовете на търговските вериги Aldi, Lidl, Rewe и Edeka. 

Преди седмица стана ясно, че веригата магазини Aldi са успели да договорят значително по-ниски цени при изкупуването на мляко и то за следващите шест месеца.

Движението за свободни земеделци подкрепи протестите. 

„Федералната служба за картели отдавна е трябвало да предприеме действия срещу монополните структури в мелници, мандри и кланици, както и в сектора на търговията с хранителни стоки, за да възстанови функциониращата конкуренция“, каза Питър Гул от Федералното представителство на свободните фермери.

Според земеделците извиването на ръцете им е очевидно и започва още с договорите за доставка на мляко. Процедурата е такава, че фермерите първо трябва да доставят млякото и едва впоследствие да разберат каква цена ще получат за него, обяснява Питър Гул. 

Заради това свободните фермери потвърдиха искането си федералното правителство да издаде регламент въз основа на член 148 от Европейската организация на пазара.

Фермерите настояват документът да има за цел да регулира този нечестен за земеделците процес, като информацията за количеството и цената да бъде включена във всеки договор за доставка на мляко.