Само ден след като централния склад на Lidl беше блокиран от разгневени фермери, веригата настоя да се започне кампания за по-справедливи цени на селскостопанските продукти. В тази връзка ще бъде свикана извънредна среща, на която ще се предприемат конкретни мерки в подкрепа на земеделието в Германия, съобщи AgrarHeute.

Протест: Трактори блокираха складовете на известни вериги в Германия

В писмо до останалите големи търговски вериги, министъра на земеделието Юлия Кльокнер, земеделци, представители на бизнеса, ръководителят на групата Schwarz (Lidl, Kaufland) Клаус Гериг призова в сряда (2 ноември) за "извънредна среща на върха", която да предприеме конкретни мерки в подкрепа на фермерите и цените на тяхната продукция.

Според Гериг единствено съвместен подход между производството, преработката, търговията и политиката може да доведе до работещо решение. Той предложи да се търсят прагматични и небюрократични решения, за да се подобри положението на фермерите.

Както Агри.БГ  писа на 1 декември трактори и земеделци блокираха складовете на известни вериги в Германия.

Недоволството на фермерите беше продиктувано от писмо на големите търговски вериги до канцлера Ангела Меркел. В него топмениджърите на групите Edeka, Rewe, Aldi и Schwarz Group (Lidl, Kaufland) се оплакаха от изявления на федералния министър на земеделието Юлия Кльокнер. 

Кльокнер беше дала старт на законопроект, с който фермерите и по-малките доставчици на земеделски суровини да бъдат по-добре защитени от ценовия натиск на търговските гиганти.