Броени дни, след като фермерски организации се обърнаха с писмо до премиера, вече е насрочена среща с него за обсъждане на проблемите в сектора, научи Агри.БГ.

На фермерите им се губят площи във връзка с новата система за измерване

Обнадеждени от бързата реакция от страна на управляващите, от бранша се надяват на положителен резултат от предстоящия разговор. На него ще присъстват също представители на министерствата на финансите и на земеделието.

В писмото, което бе изпратено по инициатива на Института на жените фермери, се настоява за спешно изплащане на втората част от Украинската помощ в размер на 213 млн. лв. 

„Имаме уверение от Министерството на земеделието, че от понеделник, 24 юли, започва изплащането на остатъка от първата част на Украинската помощ, но той е крайно недостатъчен“, добавиха от Института. 

Ще бъде повдигнат още проблемът с евтиния внос на продукти, включително от Украйна, който води до срива на цените на местните пазари. Българските производители настояват да има доплащане на продукцията, която продават под себестойност, като мляко и млечни продукти, месо, плодове и зеленчуци, мед.

Списъкът с представители на сектора, които са поканени на срещата с премиера Денков днес, 24 юли, от 16:30 часа, включва: 

Обединени български животновъди – Бойко Синапов, Институт на жените фермери – Пенка Христова, Национален съюз на говедовъдите в България – Димитър Зоров, Асоциация на българските биволовъди и Българска национална асоциация за развитие на биволовъдството – Мария Степанчева, Съюз на животновъдите в България – Иван Чалъков, Национална асоциация на млеко- и месопроизводителите – Танчо Колев, Национална асоциация на животновъдите – Иван Михов, СНЦ РОАПОБ – Карлово – Дарина Шишкова, Съюз на животновъдите – Сандански 2002 – Велин Мицев, ЖС Старият Балкан – Карлово – Иван Ангелов, Организация на млекопроизводителите Кайлъка – Плевен – Николай Романов, Асоциация на черноглава плевенска овца – Бранимир Боянов, Асоциация за развъждане на кафявата порода в България – Христо Иванов, Българска аграрна камара – Светлана Боянова, Национална овцевъдна и козевъдна асоциация – Симеон Караколев, Aсоциация на млекопроизводителите Тракия Милк – Пловдив – Атанас Къцов.