В третия ден на активни протести на земеделски производители в цялата страна, Агри.БГ разговаря с протестиращи фермери в община Костенец. Животновъди и зърнопроизводители от населените места в Общината, заедно с колегите си от Долна баня, споделиха защо протестират и какви са основните им искания. 
 

Юлиян Георгиев обработва земя в землищата на община Костенец. Отглежда животни - 240 бр. кози местна автохтонна порода и има затворен производствен цикъл с мини мандра по Наредба 26.



“Исканията ни са сходни с почти всички искания на колегите ни в цялата страна, с някои малки допълнения - а именно да се включат култури като овес, просо, ръж, малко пшеница. Ние можем да отглеждаме само тях, тъй като нашата земя е изключително бедна - 8, 9, 10-та категория и нямаме голяма алтернатива да отглеждаме разнообразни зърнено-житни култури. Новите изисквания за 3-4-5 култури допълнително ни извиват ръцете и затрудняват работния процес в необлагодетелствани райони като община Костенец, Долна баня.

Основните ни искания на протеста са: помощ заради войната в Украйна на всички сектори - зърнопроизводство - 20 лв./дка, а за останалите сектори да се спази ставката от 2022/2023 г.; отпадане на изискването за активен фермер; незабавно изплащане на всички оставащи субсидии от Кампания 2023 не по-късно от 1 март 2024 г.; промяна за оран в планински и полупланински райони - за наклони над 10% да отпаднат времевите ограничения ( по ДЗЕС 7 и ДЗЕС 8); отпадане на данъка върху субсидиите до 100 000 лв. и за юридически лица; преразглеждане на глобите заради мониторинговия контрол; лицата, които не подпишат споразумения, да чертаят на парче, но останалите да имат споразумения, за да не се извиват ръцете на местните фермери; калибрирането на пръскачките да се прави от ОСПЗ, а не от Пловдив и Русе; отделни ставки за планински и полупланински райони за цялата площ.

Юлиян Георгиев допълва, че в района вече има петима фермери, които са обявили машините си за продажба и приключват земеделската си дейност.

Костадин Тодоров, представлява малка ферма в гр. Долна Баня, която обработва 400 дка - половината от тях зърнени култури, останалите - пасища и ливади. В стопанството се отглеждат 400 овце в млечно направление и 30 крави за месо.


“Присъствам на този протест, защото искам да защитя интересите на българския земеделски производител, за да може България сама да отговори на нуждите и потреблението на храна на своя народ. От една силна аграрна страна се превърнахме в страна, която използва само и единствено продуктите на партньорите ни от Европейския съюз.

Основното ми искане е да бъдат подпомогнати всички сектори - както зърнопроизводители, така и животновъдите, пчеларите, овощарите и зеленчукопроизводителите - всички, които характеризират българското земеделие. Ставките, които са предвидени за подпомагане на земеделието, да са за всички сектори, не само за големите производители, които имат лобита във властта. Също така тези средства да бъдат изплащани навреме, защото животните, които гледаме, имат нужда тях сега през зимата, когато изхранването е по-трудно. Този път ще стигнем докрай и ще прекратим протеста чак когато всички сектори бъдат удовлетворени”.
 

Д-р Николай Иванов, ветеринарен лекар и собственик на 140 овце от местната българска порода Вакла маришка овца и 10 говеда.



“На този протест съм заради моите деца. Защото не виждам бъдеще в моето начинание за тях. Най-малко съм дошъл на протеста заради пари. Тези пари, които голяма част от хората искат, са в помощ и е реално да ги искат. Но те не решават проблема. Войната в Украйна ще свърши - след 1-2 години. Ще ни измият очите с тези 10-20 лв. на животно и до там.

Аз съм тук заради липсата на политика в дългосрочен план и за земеделието, и за животновъдството.

Не виждам такава политика от държавата и сигурност, за да е тя майка, а не мащеха за нашите деца и тези млади хора, които искат да се занимават със земеделие и животновъдство. Не може да се ограничават производителите с постоянни нови изисквания, заповеди и наредби, които не са съгласувани с обикновения работещ фермер. Животновъдът трябва да си гледа животните, а не всеки ден да се занимава с N на брой документи.

Притеснен съм от зелената политика на Европейския съюз. Има безброй безумия. Не може например това, което ще се сее напролет, ти да го ореш в последния момент. Затова най-важното е да има дългосрочна политика, съобразена с работещите земеделци”.

Димитър Георгиев, животновъд от с. Костенец, който отглежда 10 крави и 50 кози млечно направление.



“На този протест съм, защото вече ни е писнало да ни мачкат. А управляващите в момента погребаха тотално българското земеделие. Искането ми е да не ни делят на сектори, защото всички колеги работим и заслужаваме да сме равнопоставени. Очаквам да се постигне споразумение в подкрепа и на дребните. На думи винаги подкрепата е за нас - малките фермери, но накрая излиза, че най-ощетени сме точно ние. Ставките намаляват всяка година, унищожиха се много стопанства.

И макар да не става въпрос само за субсидии, защото те не са дългосрочно решение, тези средства ни трябват за изхранването на нашите животни, особено през зимата. Настояваме също подпомагането по т.нар. Украинска помощ да е в пълен размер на ставката от миналата година. Трябва промяна в Закона за земеделските земи в частта му за пасища и по-конкретно чл. 37и за наемането на общински пасища. От общински пасища най-малко могат да се възползват истинските животновъди”.

Протестиращите увеличават времето за протест с 1 час всеки следващ ден. Третият ден на протести продължи три часа.