Земеделските производители в цялата страна отново излязоха на протест в четвъртък.  

Симеон Караколев: Не сме се съгласявали на предложените 150 млн. лв. за чувствителните сектори

 

Времето за протестните действия ще се увеличава с всеки изминал ден, докато не бъдат приети исканията на фермерите. Изключения ще се правят само в събота и неделя, за да не се затрудняват гражданите. 

От Българска аграрна камара, която е организатор на протеста, проведоха в сряда вечерта среща с премиера Николай Денков и министъра на земеделието и храните Кирил Вътев в Министерския съвет. Целта на срещата бе да се запознаят с новия меморандум, но до подписване не се стигна, затова протестите продължават. Нов кръг от преговори ще има в петък следобяд. 

За четири часа ще бъде затворен днес най-големият граничен пункт между България и Румъния – Дунав мост 1. 

Около 100 производители на зърно и оранжерийни зеленчуци, както и животновъди са блокирали подстъпа към автомагистрала "Тракия“ в района на пазарджишкото село Сарая.  

"Работим 365 дни, почти денонощно и затова се борим за втора категория труд. Борим се и да отпадне бумащината. Днес съм си направила труда да разпечатам и да донеса списък с документите, които ни искат, когато дойдат на проверка - 37 дневника. Ние животни ли да гледаме, ще ги пасем ли или ще приготвяме документи", коментира протестираща, цитирана от БТА. 

Протестиращите земеделски производители в Кюстендилско са излезли в три точки на протест в региона - на пътя Кюстендил-Дупница на разклона за село Слокощица, на изхода на Дупница за София, кръстовището при село Пиперево, и на изхода на Сапарева баня. 

„Исканията ни не са политически“, заявиха протестиращите край Търговище земеделци. Трети ден зърнопроизводители и подкрепящите ги представители на други сектори в земеделието изкарват селскостопанска техника и блокират кръговото кръстовище на входа на областния център. Недоволните земеделци са категорични, че излизането им на пътя няма политически мотиви. 

Земеделска техника блокира пътища на много места в Плевенско, както и подстъпите към ферибота в Никопол. 

 „Децата на България заслужават чиста храна“ е плакатът, който издигнаха две успешни млади български фермерки – Теодора Вълова и Галина Мирчева.