Млади, трудолюбиви, упорити... Избрали да останат в България и да продължат семейната традиция да отглеждат животни - така накратко можем да опишем Юлиан Георгиев и семейството му.

В Семейна козеферма "Георгиеви" - Костенец в подножието на Рила, те отглеждат 250 кози, сами произвеждат фураж и са изградили малка мандра, където превръщат козето мляко в качествени млечни продукти.

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

Неслучайно за втора поредна година спечелиха наградата "Най-добър продукт" в конкурса "Изборът на потребителя", оценен от посетителите на Международна изложба - ФУДТЕХ 2023. Наградата им донесе тяхното "Мариновано сирене с подправки".

Юлиане, защо точно кози?
В нашето семейство винаги са се отглеждали животни, но през 2010 г. започнахме постепенно да ги увеличаваме от 10-20, през 60-70… И така до днес…Преди години попитах баща ми: Защо точно кози? Защо не овце или крави, например? А той ми отговори, че овце може да отглежда всеки, но козите са по-интересни. 

Колко животни отглеждате и колко хора се грижат за фермата?
Животновъдният ни обект към момента е с капацитет от 250 животни. Обмисляме да ги увеличим, като дори да включим малко стадо с овце или крави. Винаги обаче опираме до човешкия фактор или казано на жаргон до хората, които обуват ботушите - работниците. Кампанийно през лятото наемаме повече работници - около 10 души, както за стадото, така и за земеделското ни стопанство. 

Кози на паша

В работния процес се включва цялото семейство и когато подхождаме с уважение и любов към животните, а не само за европейската субсидия, нещата се получават! Ние сме вложили цялата си енергия в отглеждането на козите и производството, за да предложим на крайния потребител един качествен и чист продукт. 

Сами ли произвеждате фураж за животните?
Да. От няколко години се занимаваме и със зърнопроизводство на малко декари, с които не сме конкурентни на другите колеги зърнопроизводители. Те обаче са ни достатъчни за нуждите на козефермата ни, а понякога продаваме част от продукцията на колеги животновъди или търговци. 

Как стои при Вас въпросът с пасищата?
Много е трудно с пасищата, които сме взели от общината. Давам пример - даден блок от 50 или 100 дка, в който допустими за подпомагане са едва 10 - 20 дка. През годините полагаме усилия, отиваме с общи работници, горски, резачки…. Започва се едно рязане, едно чистене… Едно ходене по мъките, което затруднява много работата ни…
 

Юлиан Георгиев: Трябва да се измисли механизъм, при който чрез кметовете по Общини, съвместно с депутатите по райони, ресорните министри, администрацията, да се предприемат промени, при които всички реални животновъди да имат право на малко обработваема земя и пасища.


Друг проблем е, че на много животновъди не достигат пасища, ливади, обработваема земя. И искам да отправя апел към колегите - ако имат възможност, да дават земя на своите колеги - животновъди (аз съм го правил и ще продължавам да го правя). Защото с това малко парче земя, което ще дам на някой животновъд в близкото село, тя ще допринесе за изхранването на стадото му. 

Козе сирене

Кога решихте да затворите цикъла на производство с мандра?
Мандрата отвори врати през пролетта на 2019 г. Така се случиха нещата, че през декември 2018 г. инспектори от БАБХ написаха постановление на баща ми, докато предлагаше млечните ни продукти на общинския пазар в Костенец, който се провежда всяка събота. Тогава се амбицирахме, за няколко месеца направихме необходимите реформи, купихме оборудване за минимандрата и през април 2019 г. вече законно започнахме да произвеждаме продукти от козе мляко.

Как финансирахте изграждането на мандрата?
Изградихме всичко изцяло с наши средства - от входната врата до ваните и цялото оборудване. Трябваше всичко да се случи в рамките на няколко месеца, за да можем през новата кампания да произвеждаме сиренето си законно.
Надяваме се, че през новия програмен период ще имаме възможност да модернизираме техниката, да направим необходимите разширения… Да разширим артикулите от козе мляко.

Прави впечатление силният интерес към щанда Ви на ФУДТЕХ 2023. Какви продукти представяте?
Прясно козе сирене, подготвено като артикул специално за изложението. Идеята ни е хората, които не са опитвали нашите продукти, а и специално козе прясно сирене - да усетят този вкус или пък да си спомнят вкуса от детството. Предлагаме и бяло саламурено козе сирене, зряло около 120 дни. То е с уникални вкусови качества и плътен вкус.

Млякото, от което е направено това сирене, е с доста висока масленост и получихме уникален продукт. Интересен продукт е маринованото козе сирене със зехтин, маслини, сушени домати, билки, подправки, за което получихме признанието на потребителите на ФУДТЕХ. Посвещаваме тази награда на нашата майка, по чиято идея започнахме да правим бурканите с мариновано сирене с подправки! Въпреки че вече не е между нас, сме сигурни, че ни вижда и подкрепя и дължим тази награда на нея! 
Радващо е, че всички продукти се приемат доста добре от клиентите и се търсят.

Награда от ФУДТЕХ 2023

Как реализирате продуктите си и какво ново планирате в близко бъдеще?
Към момента изпращаме продукти от мандрата, поръчани чрез нашата Фейсбук страница, с логистичните фирми в страната - във вакуумирани опаковки, малки разфасовки. Доставките в региона ги правя лично аз или наш работник от фермата директно до заявения адрес от нашите потребители.

Един онлайн магазин би се вписал много добре за бъдещата реализация на нашите продукти, а защо не и малък физически магазин в София или Пловдив…Надявам се отново, както и през миналата година, да имаме много нови клиенти и да можем да пласираме стоката си във фермерски магазини, които предлагат качествена храна.

А планове за по-далечно бъдеще…?
Виждал съм много добри пример в Хърватия и Словения при наши колеги животновъди - как в малки градчета като нашето, туризмът процъфтява. От две -три стада в даден район, хората печелят от туризъм и от продукцията, която предлагат на туристите. Да не говорим, че България е изключително богата на история, археология - включително и моят град - Костенец с Крепостта Траянови врата, Костенския водопад, вили Костенец…. Китно хубаво градче, което има потенциала за подобен вид туризъм.

Пожелавам ви го най-искрено!
Благодаря! Ние обещаваме, че ще продължим да произвеждаме истинско сирене от истинско козе мляко!