След като през месец декември 2023 г. не започна оторизация по интервенциите за обвързана подкрепа в сектор “Животновъдство”, стопаните очакваха това да се случи през януари 2024 г. (според индикативния график на Фонд "Земеделие"). В предпоследния ден на месеца обаче, плащания все още няма, алармира пред Агри.БГ животновъдът Димитър Георгиев от село Костенец, Софийска област. 

Във фермата си Димитър отглежда 10 крави и 50 кози. Той очаква плащания по две от схемите за обвързано подпомагане - ДПЖ-ПЛ за кози и овце от 10 до 49 бр. и за крави от 5 до 9 бр. в планински район.
 

“През декември бяха изплатени само субсидиите по ПНДЖ 3. Обвързаната подкрепа още не е платена, а според индикативния график до 31 януари трябва да имаме преводи. Днес (29 януари - бел.авт.) звънях в РА - София област, откъдето ми казаха че до края на месеца няма да има плащания”, разказва Димитър.


И ако за някого 3-4-5 хиляди лева са нищожни пари, за малките животновъди не е така, казва фермерът:
 

“Всеки от нас дължи пари - на банки, за осигуровки. А досега винаги  получавахме тези средства през декември. Когато гледаш малко животни, не можеш да си позволиш да гледаш и зърно, да прибираш и сено. Има колеги, които разчитат на тези пари да купят храна за животните. Аз например купувам зърно от колега в Костенец, но в момента го вземам без да плащам и очаквам парите от обвързаното подпомагане, за да му платя.
 

В началото на декември изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Георги Тахов увери, че “през декември и януари предстои поетапно изплащане на средствата по интервенциите да обвързано с производството подпомагане за животни… субсидиите за кампания 2023 ще получат всички кандидати, за които са приключили административните проверки и проверките на място“.

В индикативния график на Държавен фонд “Земеделие” се посочва, че по интервенциите за обвързано с производството подпомагане за животни ще се извършат оторизaции в предвидения период при условие, че:

•    са приключили всички законоустановени административни проверки /активен фермер, предварителна условност, изкуствени условия/;
•    са предоставени данни от извършени проверки на място, в това число и свързаните с предварителната условност.