Животновъди в подножието на Рила водят своята битка за справедлив достъп до пасища от общинския поземлен фонд. За това разказа пред Агри.БГ фермерът Димитър Георгиев от село Костенец, община Костенец, който отглежда 10 крави и 50 кози млечно направление. 

Следете темата за проблемите с пасищата 

Разкажете какъв е казусът с пасищата при Вас в село Костенец.

Един от основните проблеми при нас, е свързан с общинските пасища, които се дават под наем от нашата Община Костенец. Раздадени са може би над 800 дка пасища в общината - не на хора от селото, а на други фермери от общината. Едни от тях нямат дори животни.

Пасищата се раздават по землища в цялата община и се дават по низходящ ред - първо на животновъдите с най-малък брой животни, след това - на местните фермери в землището и евентуално, ако остане излишък, тогава се отдават на хора от цялата община. При нас в селото, обаче установихме, че това не се спазва. Истинските, реалните производители, които отглеждаме животни, се познаваме - около десетина колеги сме в селото, израснали сме заедно в селото и познаваме добре стопанствата си.

Когато направих справка в сайта на Община Костенец, попадах на един протокол, който съдържа подробна информация с всички кандидатствали за пасища и техните стопанства. Тогава ние видяхме имена на хора, които изобщо нямат животни, а са им раздадени едни от най-хубавите пасища - без шавар, тръстика, храсти и гори. 

А Вие не сте получили пасища, така ли?

Аз лично не бях подавал заявление, защото знам, че всяка година няма свободни. Когато колегите от селото обаче кандидатстваха, им бяха отпуснати пасища, които са недопустими за субсидиране. Ако например имотът е 10 дка, допустими за подпомагане са само 2 дка. Останалите са обрасли и не отговарят на условията за допустимост при подпомагане. А хубавите пасища са раздадени за хора, които нямат животни и дори не са от село Костенец.

Какво предприехте?

Според общинската администрация ние сме закъснели с исканията си за наемане на пасища. Това обаче не е вярно, защото в същата година, от която е протокола - 2021 г., имаше колеги, които кандидатстваха в срока от 1 до 10 март. Така или иначе, те получиха пасища, от които сами да се откажат да ползват, защото най-хубавите са раздадени на "свои хора".

Тоест обърнали сте се за съдействие към Общината?

Да, написахме писмо и през февруари бяхме на среща с кмета Йордан Ангелов, за да го запознаем с проблема. Той се опита да ни убеди, че всичко е според закона. Но не е така – все едно някой да влезе в дома ми, да открадне нещо и аз да защитя крадеца, че не е виновен.

След това ни поканиха на нова среща през март - този път със зам.-кмета на общината и служителя, който отговаря за общинската собственост. Поканиха ни, показаха ни картата и извадиха справка, която за всяка година показва едно и също - имотите, които са раздадени на животновъдите от село Костенец, са недопустими и ние не можем да се възползваме от тях.

Какво последва от тази среща в общината?

От имотите, които ни показаха, има около 100 дка, част от които са допустими за подпомагане и животновъдите от селото могат да заявят. В срока от 1 до 10 март си подадохме заявления да ползваме общинските пасища и евентуално очакваме да ни поканят на следваща среща, за да разделим тези 100 дка между 5-6 колеги.

Това на практика е нищо, защото имам колега, който отглежда 200 - 250 овце, друг е с 20 крави -  и те нямат и 1 дка общинска земя. В същото време има хора с регистрирани 40 коня, които получават 300 дка пасища. А реално те нито имат обекти, нито имат коне, нито са в селото. Установихме също, че на територията на село Пчелин има регистрирани 2 обекта с коне, в които нито има коне, нито животновъдни обекти. 

Ще предприемете ли други стъпки занапред?

Единственият вариант, който ни остава, е да уведомим Областната агенция по храните, за да се сформира комисия, която да установи нереалните стопанства. Дори това да се случи обаче, те имат подписани 6-годишни договори за имотите с Общината, които няма как да ги прекратят. Едва след изтичането на тези договори те може да нямат право да кандидатстват за общински пасища за бъдещ период.  

В началото на месец януари тази година беше входиран законопроект за изменение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Промените целяха да се осигури предимство на местните животновъди при наемането на пасища от общинския и държавния поземлен фонд и да се избегне възможността ползватели от други землища да наемат имоти, въз основа на предимственото си право. Законопроектът обаче мина едва на първо четене в Комисията по земеделие и не стигна до разглеждане в пленарна зала преди края на 48-то Народно събрание.