За проблеми с доставките на амониева селитра сигнализират родни зърнопроизводители. Помежду си и в социалните мрежи фермерите се оплакват, че чакат повече от седмица заявени количества, като по този начин пропускат сроковете за наторяване.

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

„В момента имаме нужда от наторяване с амониева селитра, от четвъртък съм поръчал, моите доставчици казват, че ще закъснее, защото камионите чакат, но от завода не ги товарят. Пшеницата ще остатне недохранена, защото ще се натори, когато излезе вече влагата и няма какво да направим”, споделя пред Агри.БГ земеделецът от Пазарджишко Иван Кабуров. 

Наш читател също коментира под тематична статия, че има проблем с набавянето на нужния тор. „Амониева няма нарочно се задържат количества, за да се вдигне цената”, смята той. Официална информация за задържани количества от един от заводите у нас няма, но в сектора се чуват теории за опашки от камиони, които чакат да бъдат натоварени, докато амониевият нитрат се изнася за чужбина. 

Относно цената зърнопроизводители споделят, че в момента заявяват количества за по 1100 лв./тон с ДДС. Масово обявите в интернет също са с цени около 950 лв./тон без ДДС. В социалните мрежи се срещат и обяви за търсене на амониев нитрат, но с отложено плащане.

Производителите обръщат внимание и на надценката в крайната цена на торовете, предвид че цената на газа спадна и призовават инспекторите, които следят за нелоялни практики и нереалистични надценки по хранителните магазини, да отидат да проверят на каква цена фермерите си купуват тор и адекватна ли е тя.

Не само от сектор зърнопроизводство се оплакват от разходите по отглеждане на културите. Божидар Петков, председател на БАМ-Я, коментира материал, свързан с цените на торовете в Полша, Германия и САЩ по следния начин:

„А колко струват в България? Смятаме, че създадената Комисия по проверка на цените на храните във веригите трябва да направи и сравнение на цените, надценките и свръхпечалбите при храните за животните, смески, фуражи…Храните за растенията - торове, препарати за РЗ, вода за поливни нужди с надценка от 300% в сравнение с миналата година.

10 000% се променя цената от входа в "Напоителни системи" ЕАД до изхода (влиза от МОСВ на 2,2 стотинки, а излиза за земеделците на до 2,23 лева). Това е страшна надценка и то в държавно дружество на подчинение на Министерството на земеделието, а от министерството обикалят, вериги, складове и борси.”