След сухата есен и безснежната зима състоянието на посевите с пшеница е притеснително. На този етап запасите от почвена влага са два пъти по-малко от необходимите за развитието на житните култури над 300 литра/кв.м, обобщи картината в Добруджа Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

„Истината е, че имаме огромна нужда от валежи. От 1 септември до сега имаме около 160 литра. Това количество е събирано от дъждове по 2-3 литра, т.е. без стопанско значение“, каза тя. 

Засушаването поставя на дневен ред и въпроса с торенето на посевите и опасностите, които носи подхранването в тези условия. 1 200 000 дка зърнено-житни култури засяха стопаните в Добричка област през есента при крайно неблагоприятни условия. Есента се оказа суха и посевите покълнаха шарено според локалните превалявания. 

„Опасностите ги видяхме на живо на полето през 2020 г. Като няма влага и като ториш, пшениците изсъхват. Колегите предполагам са си направили изводите и през тази година най-вероятно ще намалят торовите норми. Няма как да не наторим, но ще се коригират количествата. Ще торим по мъничко и когато завали, ще влизаме на части – това е решението. Не завали ли обаче, бързо ще приключим и с торенето, и с пшеницата“, заяви Жекова. 

Пшеницата не изглежда в цветущо състояние, имайки предвид сушата през есенните и зимните месеци. Посевите бяха оголена, на практика нямаше снежна покривка. „Все още има обаче пшеници и ечемици, които не са братили, стресирани са. Странна година!“, допълни още производителката. 

Предстои сеитбена кампания на пролетни култури, която също се очертава тежка заради липсата на влага в почвата. Обичайно общия размер на посевите със слънчоглед и царевица в добирчка област е приблизително 2 млн. дка.