Нова бизнес възможност за животновъдите се заформя в европейските държави. Все по-популярно става да се наемат стада за поддръжката на тревни площи. Поредният пример идва от полския град Гданск, където местните власти наеха на работа 15 овце, пише Euro Puls.

Стар метод с кози и овце пази Барселона

Животните ще поддържат тревата в парк край река Мотлава. Този необичаен метод е бил предпочетен от екологична гледна точка.

Освен това спомагат за биоразнообразието на полезни видове растения.

Допълнителен плюс е фактът, че овцете ядат тревата без да повреждат горните слоеве на почвата и по този начин освобождават място за нова растителност.

На този етап стадото ще поддържа трева в специално заградена зона. Според придвижването им тя ще бъде премествана. Служители в парка са осигурили място за хранене и водопой, както и за почивка и сън.

Полският експеримент ще се провежда до края на пасищния сезон. Всяка година той завършва по различно време, в зависимост от климатичните условия.

За животните се грижи ветеринар, а територията, на която работят, е оборудвана с камери за видеонаблюдение и система за дистанционен контрол.

Проектът се реализира за първи път в Гданск. Ако бъде успешен, властите имат намерение да го приложат и в други паркове, а в бъдеще - и в други градове на страната.

През последните години многократно са наемани овце на “работа” в Брюксел, Белгия, и в най-големия парк на Мадрид, Испания. В Нидерландия пък властите наеха свине за защита на летището Схипхол в град Амстердам. Животните доста добре се справят с подплашването на птиците, които летят ниско над пистите и пречат на самолетите.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

България изглежда като оазис на фона на сушата в Европа

Air Tractor AT-802: Летящият трактор - готов и за пожари, и за войни

Опасност: Два пъти повече пожари за два месеца в Добруджа