Започна четвърто годишно проучване за ефективността на мерките на Европейския съюз срещу нелоялни търговски практики (НТП) във веригата за доставки на селскостопански и хранителни продукти.

Бутикова мандра: Качествено мляко на ниска цена няма

До 15 март 2024 г. фермери и други участници по веригата от всички страни членки могат да се включат в публикуваната анкета за целите на проучването.

На 17 април 2019 г. Европейският парламент и Съветът приеха Директива (ЕС) 2019/633 относно нелоялните търговски практики (НТП) в отношенията между предприятия във веригата за доставка на селскостопански и хранителни продукти. Всички държави членки трябваше да заложат директивата в националната си правна рамка до 1 май 2021 г. и да я приложат шест месеца по-късно.

Оттогава Комисията провежда годишни проучвания, за да оцени ефективността на мерките, предприети от страните. Изледването е насочено към доставчиците, обхванати от директивата, на различните етапи от веригата за доставка на селскостопански продукти и храни. Първите три проучвания се проведоха през 2021 г., 2022 г. и 2023 г. Резултатите от тях могат да се видят онлайн ТУК.

В последния месец на 2023 г. Европейската комисия стартира 4-то проучване относно нелоялните търговски практики (НТП) и публикува своята анкета, която можете да попълните ТУК. Попълването й отнема само няколко минути. 

След въвеждащите въпроси, идентифизиращи вида участник, страната членка и прочее, въпросникът се концентрира върху това достатъчно ли са запознати участниците с директивата, както и какви нелоялни търговски практики най-често са срещали през последната година. 

Сред изброените такива са: Отказ на купувача да предостави писмено потвърждение за договор за доставка; Купувачът връща на доставчика непродадени селскостопански и хранителни продукти, без да ги заплаща, въпреки че това не е уговорено предварително; Купувачът изисква от доставчика да поеме разходите за отстъпки за селскостопански и хранителни продукти, които са част от промоция, въпреки че това не е уговорено предварително и ред други. 

Въпросникът изследва и честотата на отчетените от участниците злоупотреби. Справка на резултатите от последното, трето поред проучване за периода 2022/2023 г. показва, че най-много (26%) от доставчиците посочват, че при 20% от сделките им има едностранни промени от страна на купувача. При 2% от включилите се в анкетата тази нелоялна практика обхваща 80% от сделките им през изминалата година. Голяма част от участниците съобщават и за забавени плащания – по-късно от 30 дни за бързоразвалящи се земеделски и хранителни продукти.

Можете да разгледате подробно резултатите ТУК.