Нова вълна на недоволство сред фермерите отприщиха все още неизплатените плащания по мярка 10, които по индикативен график трябваше да приключат на 28 февруари. Дори този един ден се оказва фатален за много от тях, които вече теглят кредити, за да купят храна на животните или да си платят сметката за тока. 

Сроковете през март, за които да внимавате

„За каква изобщо ни обещават, за какво изобщо има графици? Да не би при неизпълнение да ни плащат неустоики“, възмущава се читател на Агри.БГ.

По думите на негови колеги, които са звънели на горещите телефони на ДФЗ, агроекологичните плащания все още се изчисляват и не се знае кога ще има преводи.

„Вече трябваше парите да са по сметките на стопаните. И дума не се споменава. От нас, земеделците, се иска да спазваме срокове и изисквания. А от управата на Министерството на земеделието? Те също следва да спазват правилата“, категоричен е друг наш читател.

Все още липсва и заповедта на земеделския министър за определяне на ставките по обвързано подпомагане за плодове и зеленчуци. Там сроковете за плащане са 1-20 март, но нека не казваме голяма дума.

„Аз предлагам тази година да подаваме фактури още от месец юни, за да се вместят с графика за плащане“, иронично подхвърля производител.

За последното десетдневие на месец март пък е планирано преразпределителното плащане. Там също липсват ставки, но пък то е толкова напред във времето, че някак не ни дава сърце да се надяваме тази информация да излезе скоро. 

Друго чакане на фермерите е свързано със заповедта за одобрения финален слой „Постоянно затревени площи“, който да бъде зареден в Интегрираната система за администриране и контрол, за да може официално да стартира за всички Кампания 2022 за директните плащания.

Пак по това време трябва да се появи и окончателният специализиран слой „Площи, допустими за подпомагане” за Кампания 2021. Очите са ни на четири, проверяваме сайта на Министерството на земеделието едва ли не ежеминутно, но ни вопъл, ни стон.

„Не виждате ли, че плащанията са изместени с месец! Гледате миналата година кога са постъпили в сметките ви и броите 30 дни и получавате точната дата!“, иронизира ситуацията читател на Агри.БГ, а всъщност никак не му е до смях.

А само като си помислим, че браншови организации в сектор „Животновъдство“ настояваха за предсрочно изплащане на директните плащания, заложени в индикативния график. Ако субсидиите дойдат навреме, пак ще е добре, така излиза. Дано се сбъднат поне обещанията за предсрочно изплащане на de minimis до 7 март, че както е тръгнало, нищо няма да ни учуди вече.