Биволовъди в Монтанско масово теглят кредити или залагат имущество заради забавеното изплащане на сумите по мярка 10 „Агроекология и климат“ по направление „Опазване на застрашени от изчезване местни породи, важни за селското стопанство“, сигнализира пред Агри.БГ фермерът от района Методи Лаков.

Как се изменя броят на животните за една година?

Самият той има 21 биволи, отглежда и овце. Глоби заради член 137 две години го лишават от субсидията за Агроекология и сега за първа година трябвало да вземе. Споделя, че за да може да посрещне големите разходи за ток и изхранване на животните, на първо време ще продаде 10 агнета. Гневен е, защото отново не може да прогнозира дейностите си, понеже обещаните плащания не идват навреме. По индикативен график сумите по мярка 10 трябваше да започнат да се изплащат от края на февруари, но това така и не стана.

„Колегите не спират да питат. Казали, че по-рано от 15 март няма да стане, защото министерството е закъсняло да прати документи на Фонда (бел. р. ДФ "Земеделие"). Сега трябва да чакаме наново да ни проверяват и чак тогава. Хората плачат със сълзи, залагат имущество, за да си хранят животните. Има ли поне един път, в който тези хора да са казали една дата и да я спазват, възмутено коментира Лалов.

Разказва, че негова колежка биволовъд изтеглила 4 000 лв. бърз кредит, за да купи слама на животните слама. По думите му една ролонна бала в момента струва 60-70 лв. Животните пък са значително редуцирани в стопанствата. Още преди месеци Лаков алармира, че в Монтанско масово се разпродават цели стада. 

„Всичко замина за клане. В момента дават 2,70 - 2,80 лв./кг за бикове и крави. Крави от по 600 кг се продават за 7-800 до 1000 лв. Да не говорим вече за цените на тока и разходите като цяло. А какво правят колегите, които няма какво да продадат, заложат, нито пък мляко има в момента”, реторично пита фермерът.

Методи Лаков: 1,15 лв. е изкупната цена на биволското мляко в област Монтана, 1 кг биволско сирене в търговската верига е 27 лв. 

По думите му мандрите в района вече работят през ден, защото няма мляко. „Няма вече откъде да дойде. Не докарват от Чехия и Унгария”, уточнява Лаков. Тъжната равносметка за него е, че дори и каквото няма се търси да се вземе от животновъдите, но когато има спешна нужда да се даде, нещата винаги административно се бавят. Защо?!