Предвижда се животновъди, подали заявления за подпомагане по de minimis до 28 февруари включително, да получат финансовата помощ до 7 март. За всички останали кандидати, които кандидатстват в периода между 1 и 11 март, се предвижда помощта да бъде изплатена до 30 март.

Директни плащания: С 352 млн. евро повече получават фермерите за 7 години

Писмото, в което се посочва тази промяна на утвърдените срокове за прилагане на държавната помощ, бе изпратено от Дирекция „Животновъдство“ на браншовите организации в сектора още на 22 февруари. Тогава информацията се появи на места в социалните мрежи, но официално прессъобщение от Министерството на земеделието или ДФЗ липсваше.

След като изпратихме запитване до двете ведомства и изминаха 24 часа, а отговор така и не получихме, се доверяваме на това писмо, което Асоциациите вече са препратили на своите членове. Информацията е стигнала до тях по мейл, есемес, вайбър – кой каквото е оставил за връзка.

Питаме се ние обаче, какво се случва с онези животновъди, които не членуват никъде. Нямаше ли да е по-лесно, бързо и ефективно една информация, която е достатъчно важна за стопаните да закърпят временно положението, да излезе официално от медиите. Сякаш правилата не важат за всички, така излиза.

Много ни се иска да вярваме в прозрачната комуникация и широко отворените врати, на които Министерството толкова държи. Когато говориш за скъсяване на срокове обаче, всеки един ден закъснение за неговото оповестяване е важен. 

До последно стопаните в социалните мрежи не знаеха дали да се радват, или не, защото не знаеха доколко информацията е достоверна. Постове от рода на "Министерството увери" просто не звучат сериозно. А когато официалните сайтове на отговорните институции мълчат и ние като медии търсим бранша за повече информация, нещо не е съвсем както трябва.