Около 10 000 дка е земеделската земя, която е засегната в района на Садово от градушка, паднала във вторник, 31 май. И въпреки че валежите са били локални, голяма част от културите са унищожени почти напълно. Фермерите са готови на протести, ако не се вземат конкретни мерки, научи Агри.БГ.

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

“Около половин час е продължила градушката. Всички първоначално много се ядосахме, защото мислихме, че са военни самолети. Оказа се, че не е така. Трябвало е да приземят пътнически самолет и са спрели стрелбата. Оттам се получава абсолютно всичко. 

Колегите са много наострени. Хората са възмутени, че заради един самолет, който е можело да се отклони и по принцип няма работа в такъв градоносен облак да влиза, са спрели стрелбата. И заради него станаха такива поражения.

Нещо не е както трябва като система. Това е мнението на хората тук и затова искат да протестират, ако не се вземат конкретни мерки. Тяхното желание е не толкова да бъдат компенсирани в момента, а да се направи нещо, за да няма повече такива поражения при никого”, коментира пред Агри.БГ гл. ас. д-р Иван Алексиев от Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков“ в Садово.

Още сутринта земеделски производители от Садовско излязоха на протест и блокираха пътя Пловдив- Хасково за кратко. Вероятно това няма да е и последната форма на протест, ако на срещата в общината не се вземат конкретни мерки.

Иначе посевите на Института в Садово също са пострадали. По информация на гл. ас. д-р Алексиев около 2/3 от площите са засегнати изключително много.

Спрели противоградните ракети над Садово заради самолет

“При пшеницата пораженията са основно два типа. Единият тип са поражения върху самите класчета в класа. Класът стои прав, като погледнеш растението дори не са полегнали, обаче като влезеш вътре в посева, класчетата са разпердушинени и стоят като празни. Около 20-30% от посевите са така. Тук очакваме много големи загуби.

Вторият тип поражения, които са в другия край на землището - нямаме поражения върху самия клас, но имаме пречупени класове. При тях пораженията са около 5-10%”, обясни Алексиев.

При посевите с тритикале има малко полягане, но като цяло културата се държи като клас.

“Имаме много малък процент пречупени класове. Това значи, че добивът ще падне поне с 10% минимум”, добави той.

При слънчогледа между 15 и 20% от растенията са със счупени върхове, при които няма как да има възстановяване. 

“Това е култура, която има възможността да компенсира когато й се освободи площ, например да направи малко по-големи пити при съседните растения, но при всички положения поне с 10-15% добивът ще спадне. Растенията са все още млади и не е чак толкова късно да компенсират, но зависи и годината нататък каква ще бъде. Ако има валежи, нещата ще са добре. Ако обаче е сушава година, ще бъде пълна трагедия”, разказа още Алексиев.

Градушка смля реколтата в Садовско

По думите му зеленчуците, които са били разсадени преди 1-2 седмици в момента са залепени за земята. Грахът пък е културата, за която най-вероятно Института ще кандидатства за 100% щета.

“Ние гледаме грах Мир, който е за зелено косене. Той става около 1,50 м. Има способността по-лесно да поляга, когато няма подпорна култура, както тритикалето, което препоръчваме да се отглежда за смески. Ние го отглеждаме за семена в чист посев. В момента просто е залепнало, все едно гледате асфалт по полето. Там няма смисъл да влиза комбайн. Въпросът е, че самите растения не са унищожени, стоят си зелени, но ние нищо няма да можем да приберем”, обясни Иван Алексиев.

Царевицата пък е културата, която е най-пострадала като растение не само в полетата на Института, но и в цяло Садово. 

“Просто е жалко да гледаш как стеблото стърчи, няма никакви листа, защото са счупени и са паднали надолу. Досега не бях виждал такава царевица, макар че имам стаж почти 35 години. Няма я в големи площи в района, но там, където я има, не е за гледане”, заключи Иван Алексиев.