Градушка унищожи голяма част от насажденията в Садово и село Чешнегирово. Това съобщи кметът на община Садово Димитър Здравков. По думите му, валежът е започнал към 16:30 ч. и е бил интензивен, като продължителността му е била около 25 минути. 

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

Размерът на падналите ледени зърна е бил колкото череша, посочва Здравков, цитиран от Нова тв. 
“По моя информация заради прелитащи самолети не са били изстреляни противоградни ракети”, каза той и добави, че към момента знае от земеделски стопани за напълно унищожени посеви от царевица, слънчоглед, нахут, марули.

Именно заради това стопани от района излязоха на протест тази сутрин, като блокираха с жива верига движението по пътя от Пловдив към Хасково, Свиленград и Турция. 
Между 70 и 80% от продукцията им е унищожена, посочват те. Потърпевшите твърдят, че реколтата е погубена и очакват помощ от държавата.

„Говорим за хиляди декари земеделска земя”, подчерта един от събралите се на протест производители. Димитър Здравков обясни, че проблемите са ежегодни.
Никола Ковачев е директор на Регионалната дирекция за борба с градушките в Поповица. Той призна, че забраната за изстрелване на противоградни ракети в района е продължила 20 минути и е дошла от Централния пункт за управление на въздушното движение.

Производителите заявиха, че искат оставките на изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие” и на земеделския министър Иван Иванов.

Гръмотевични бури със силен вятър и градушки връхлетяха част от страната в следобедните часове и привечер във вторник. 

Интензивни бури имаше в районите на Северозападна и Западна България, Видин, Белоградчик, села около Монтана, Кюстендил, София и София област.

Преди година - в края на август заповед за спиране на изстрелване на ракети заради преминаващ самолет беше причината за унищожаването на реколтата на десетки стопани в Пловдивско. 

85 фермери със 100% пропаднали площи получиха обезщетение в края на 2021 г.