Военният конфликт в Украйна провокира вълна от опасения сред животновъдите в Южна Европа. Те смятат, че може да се наложи масово клане на животни, тъй като страната е основен доставчик на фуражи, а запасите в Италия и Испания свършват бързо, информира Ройтерс.

Министър Иванов: До 15 април може да приключим с изкупуването на зърно

Испания е страната с най-голям брой животни в целия ЕС – приблизително 58,8 милиона глави по данни от 2021 г. Това число включва крави, прасета, кози и овце. Италия, от друга страна, има четвъртото по големина стадо. Става дума за над 22,5 милиона глави. И двете страни произвеждат месни и млечни продукти, прословути в цял свят.

Италианските пристанища, където корабите пристигат ежеседмично от тези страни, имат само 25 дни на склад, казва за Ройтерс Микеле Ливерини, вицепрезидент на компанията за фуражи Mangimi Liverini SpA. Ситуацията допълнително е усложнена от липсата на алтернативни източници за внос.

Междувременно Унгария, Сърбия и Молдова забраниха износа, за да защитят собствените си запаси.

Фуражът е не само царевица, но и соя и множество странични продукти, които трудно се намират. Има огромна борба да се получи това, което все още е налично, алармира фермерката Елизабета Куаини. Тя отглежда 1200 млечни крави.

Според Ливерини за възстановяването на такова стадо ще са необходими около 7-8 години.

Пиетро Фуско, главен изпълнителен директор на Cirio Agricola, производител в Южна Италия, отбелязва, че секторът изпада в още по трудна ситуация след пандемията от COVID-19. Той обмисля на първо време да намали количеството фураж за стадото, но в крайна сметка може да се наложи да заколи някои животни, за да съхрани фермата и да защити работните места и семействата.

В Испания запасите от фураж са изчерпани. Цените на земеделските продукти вървят нагоре.

Фючърсите на царевица на парижката борса Euronext достигнаха рекордните 420 евро за тон по-рано този месец, което е увеличение от около 50% след инвазията на Русия в Украйна.

Разходите за производство на основни храни са се увеличили с 40%. Ще се опитаме да не прехвърляме всичко това на потребителите. Водим преговори с големите супермаркети, но цените неминуемо ще се повишат, добавя Емилио Риал, председател на група испански фермерски кооперации.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Бизнесът - как войната го променя?

Животновъдите отвръщат: Ковид мярката не е баница с късмети. Късмети няма

Държавата ще подпомага животновъдите за закупуване на фураж