Помощ за животновъди в размер на 100-110 млн. лв. за закупуване на фураж и ликвидност в сектора беше договорена на среща между вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, министъра на земеделието Иван Иванов и браншови представители. 

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Предстои изпращане на нотификация до ЕК и изготвяне на методика от Министерството на земеделието. Изплащането на помощта ще бъде обвързвано с реализация на продукция на пазара. 

„Успоредно с това, в следващите дни стартира и кредитна линия за закупуване на фураж от животновъдите без обезпечение. Подробности очакваме следващата седмица“, написа Симеон Караколев от НОКА в социалните мрежи.

Финансовите възможности за допълнително подпомагане на сектор „Животновъдство“ са с цел осигуряване на продоволствена сигурност във връзка с войната в Украйна, уточниха от Министерството на земеделието.

На ниво Европейски съюз в момента се договоря неизразходвани средства по различни европейски програми да се пренасочат за осигуряване на продоволствената и енергийна сигурност. Конкретните размери и механизми, по които да стане това, в най-скоро време ще се уточнят между Министерството на земеделието и животновъдните организации.

Междувременно проблемът с пасищата и предложенията на НОКА за промени в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи бяха представени пред председателя на парламентарната Комисия по земеделие – Пламен Абровски.  

Търгове на ДПФ само за животновъди, пасища с предимство за местните животновъди, публичност във всяко населено място за животновъдните обекти – това са част от предложенията на Асоциацията. Те настояват промените в закона да бъдат обсъдени възможно най-скоро, за да успеят българските животновъди да заявяват новите площни мерки от 2023 г.