Страстите около Ковид мярката продължават да бушуват. След дългия 16 март, който освен протести, включи среща на сектор “Плодове и зеленчуци” с министър Иван Иванов, пресконференция за медиите, заседание на Комисията по земеделие и още една работна среща с бранша и ресорното ведомство, продължила почти до 21 ч., все още “пожарът”, който настана не се потушава.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

И докато няколко асоциации от сектор “Плодове и зеленчуци” поискаха оставката на зам.-министър Стефан Бурджев заради демонстриранo неуважение към тях, други го подкрепиха.

Животновъдни организации излязоха с обща декларация, в която “застават твърдо зад действията на зам.-министъра по време на проведените заседание относно Ковид мярката”, научи Агри.БГ.

“Зам.-министър Бурджев съвсем неправилно се обвинява, че защитава само интересите на животновъдите. Абсолютно резонно се прие и от народните представители и от Министерството на земеделието (МЗм), че потребностите на секторите не са измерими с 50 на 50. Това не е баница с късмети. Тук няма късмети. Подпомагането се дава на сектори, които наистина изпитват най-големи проблеми по време на кризата”, пишат десет организации от сектор “Животновъдство”.

Вижте декларацията ТУК

Според тях не може да се ползва принципа „делене на калпак“.

“Животните трябва всеки ден да се хранят, да се доят и да раждат. При тях не може да се пуснат пердетата, загасят печките и постави катинара и да се чакат по-слънчеви дни. И всичко това съпътствано с голямо увеличение цените на фуража. Известната формула продавам един литър мляко, купувам три килограма фураж вече има друга дефиниция- продавам два литра мляко, купувам един килограм фураж”, обясняват животновъдните организации.

Те продължават да настояват за анализ на ситуацията и самото подпомагане да стане на база на резултатите от него.