От Асоциация на промишленото птицевъдство сме отправили апел за помощ от държавата и сме готови за протести. 

Ковид мярка: Има ли несъразмерност в потребностите на секторите и тяхното подпомагане?

Вече година и половина сигнализираме за тежкото икономическо състояние на сектор птицевъдство, като сме водили срещи с министерство на земеделието и с министерство на икономиката, излагали сме позицията си в пресконференции и сме сигнализирали на медиите за това. 

От началото на Ковид пандемията през 2020 г. до момента няма адекватни мерки за подпомагане на птицевъдството и сме изключвани от всички помощи за животновъдството, с което си действие смятаме, че сме дискриминирани и обречени на сигурен фалит. Това се казва в писмо на асоциацията до медиите. 

Сектор птицевъдство е с най-големия дял в животновъдството по обороти и по внесени данък добавена стойност и данък печалба в държавния бюджет тъй като е над 95% на светло. 

Съответно сектора е в най-голямо затруднение, тъй като там където са най-големите обороти, се образуват и най-големите загуби. Сектора работи на загуба вече година и половина и продава под себестойност своята продукция, посочват от организацията. 

Суровините за фуражите, които образуват 70% от себестойността на продукцията ни, са безпрецедентно поскъпнали с над 100% и това неминуемо води до невъзможност на производителите да
отглеждат животните си, да изпълняват бизнес плановете си и ангажиментите към държавата. 

Сектора отчита огромни междуфирмени задлъжнялости, невъзможност за обслужване на кредити и плащане на ДДС към държавата. 

За изминалата 2021 г. беше изготвена методология, която изчислява натрупани загуби от над 80 млн. лв. за сектор птицевъдство. 

Всичко това крие огромен риск за невъзможност за задоволяване продоволствената сигурност на нацията от птичи продукти – месо и яйца.

На 23 март 2022г. Асоциация на промишленото птицевъдство ще има среща с министър Иван Иванов, в която сектора да изложи своите предложения за последен път преди да изрази гневните емоции на фермерите чрез протестни действия, се допълва в писмото.